Nu har säsongen för skridskoåkning på sjöisar dragit igång och under helgens soliga väder var det många Luleåbor som var ute på isarna. Att ge sig ut på isar kräver en del förberedelser och det är en aktivitet som för med sig en del risker. Under de senaste tio åren har 109 personer i Sverige drunknat i samband med att isen brustit i samband med färd på isar antingen till fots, med skridskor, snöskoter eller att man på annat sätt befunnit sig på sjöisarna.
Fjällsäkerhetsrådet har tillsammans med Issäkerhetsrådet tagit fram råd för den som vill ge sig ut på isarna. De uppger att det viktigaste är att noga studera isen och prova dess tjocklek vartefter man tar sig fram, samtidigt som man måste vara uppmärksam på tunna partier.
– Det är ingen som kan garantera att isen är tillräckligt stark utan det behöver du själv göra med en ispik och förstå var på sjöarna som det kan vara svagare is, säger Per-Olov Wikberg.
– Man ska vara utrustad för ett tillbud. Det viktiga är att man inte är helt utan utrustning när man ger sig ut på isen. Skridskoåkarna är oftast bra på det, medan andra som går ut på de första isarna för att isfiska, gå, åka skidor eller skoter ofta råkar sämre ut – framför allt om en skoter går genom isen. Då kan det ganska snabbt bli allvarligt.
Ytterligare råd är att aldrig åka ensam på isen, att använda ispik och isdubbar. Ta med en karta och studera området där du ska åka. Åk nära strandkanten och packa ned torrt ombyte som du placerar i en försluten plastpåse i en ryggsäck. Ryggsäcken kan bli en viktig flythjälp om olyckan skulle vara framme. Andra råd är att lämna meddelande till anhöriga om färdväg och när man beräknar vara tillbaka. Slutligen: behåll lugnet om isen brister.
Säsongen har nyligen börjat och den ser ut att bli lång, tror Per-Olov Wikberg.
– Det blir säkert en bra, och ganska lång, säsong eftersom isarna lägger sig i perioder – de minsta först och sedan de större efter hand. Så isåkarna har säkert en och halv månad kvar av den här säsongen att hitta blankis. Sedan efter kusten är det säkert perioder med fina isar, beroende på kylan, hela vintern.