Smittspårning medel för att stävja spridning

Nästan 20 000 norrbottningar har smittats under coronapandemin. Ett viktigt hjälpmedel för att stävja smittan är smittspårningen. Sofi Nordmark, chef för smittspårningsenheten, berättar hur det går till.

Efter att någon testats positiv för vovid-19 tar smittspårningen vid.

Efter att någon testats positiv för vovid-19 tar smittspårningen vid.

Foto: Matilde Campodonico

Norrbotten2021-04-26 09:34

När en person testas positivt för covid-19, den så kallade indexpatienten, påbörjas smittspårningsarbetet.  

Man använder sig av två sätt för att bedöma smittrisk och smittfrihet. Ett där den smittade blir uppringd och den andra där informationen skickas via 1177 tillsammans med en enkät som den smittade själv får fylla i.  

– Vi meddelar först att den smittade har ett positivt svar. Det är inte alltid alla som hunnit se det. De får också svara på frågor om när de först fick symptom, om de är vaccinerade, om de besökt arbetsplatser eller skolor och så vidare. Vi följer en frågemall som gör att vi kan bedöma smittorisken, säger Sofi Nordmark.

Även personer i samma hushåll utreds som indexpatient – frågor ställs samt förhållningsregler ges om hur man ska bete sig i hemmet efter smittan.  

I regel är det den smittade själv som får ansvaret för att ta kontakten och meddela personer som den träffat. I vissa fall kan personer ha särskilda anledningar till att inte kontakta någon då tar smittspårningen över.

– Vi har pratat med vissa som har varit oroliga, de tycker att jobbet påverkas negativt och man tycker det är jobbigt att meddela arbetsgivaren, säger Sofi Nordmark.

Varje smittspårning innebär ungefär 40-60 minuter. Verksamheten tar mycket resurser och har utökats från fem dagar till sju dagar i veckan sedan pandemins start. På enheten arbetar 40 sjuksköterskor och sex läkare helt eller delvis.

– Vi bemannar personal från smittspårningen från åtta på morgonen till åtta på kvällen, säger Sofi Nordmark.

Under de första tio veckorna 2021 hanterade smittspårningen 6 500 positiva provsvar med ett genomflöde på 170 patienter per dag. Ett problem har varit att hålla sig ajour med nya bestämmelser.  

– Ett bra exempel är flyget. Först fick vi råd om att det gällde både inrikes- och utrikesresor, men sen tog man bort utrikes. Sedan blev det ändrat till att gälla utrikes igen, det kan svänga kraftigt, säger hon.

Som enhetschef för centrala smittspårningsenheten varnar hon för följderna av arbetsbelastningen.

– Några har jobbat sedan juli utan längre ledighet. De kanske inte orkar en sommar till, jag kan känna en stress över hur personalfrågan ska lösas de närmaste månaderna, säger Sofi Nordmark.

Råd från smittspårningen

Följ rekommendationerna om handhygien, avstånd och begränsat umgänge.

Vid symtom lämna prov för Covid-19 och stanna hemma i väntan på provsvar.

När du lämnar prov, kontrollera att du ger rätt kontaktuppgifter till vården.

Kontrollera att du har avisering påslagen i 1177 så du får en notis om att du har ett nytt meddelande

Svara när vården ringer från 0920-284450.

Har du lämnat prov via egenprovtagningen kan du istället för att vi ringer få en enkät via 1177, besvara den noga inom två dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!