I Nordnorge skedde ett flertal allvarliga lavinolyckor under fredagen, som ledde till att flera människor miste livet. Nu meddelar Naturvårdsverket att det också kan finnas mycket lavinfarliga förhållanden även i de svenska fjällen nära norska gränsen – som Riksgränsen, Abisko och Kebnekaise.
Lavinfaran i området bedöms vara tre, vilket innebär betydande, på den femgradiga skalan.
– Även om situationen inte på långa vägar är lika allvarlig som i Nordnorge så har vi ett farligt snötäcke även i en del områden som ligger nära den norska gränsen, exempelvis Kirunafjällen. Vi uppmanar människor i dessa områden att ha extra säkerhetsmarginaler eftersom det kan vara lätt att underskatta lavinförhållandena, säger Mattias Tarestad, lavinexpert Naturvårdsverkets lavinprognostjänst i ett pressmeddelande.
Enligt honom har de sett att de flesta lavinolyckor sker de första dagarna efter en snöstorm, när vädret klarnar upp och sikten blir bättre.
– Nu i helgen vet vi att många människor är i fjällen som är sugna på att ge sig ut på skidor eller skoter. Dessutom finns det ny snö som lockar till åkning. Våra senaste observationer från fältet tyder på att den nya snön inte binder bra mot den gamla utan lätt rasar ned. Laviner kan därför startas lätt på många platser och vi förväntar oss att de på en del platser kan bli stora nog för att begrava och ta livet av den som dras med, säger Mattias Tarestad.
Råd
Naturvårdsverkets råd till den som planerar att åka i lavinterräng:
Gå en lavinutbildning – grunden för ett säkert beteende är god kunskap. En lavinutbildning ger kunskap om lavinterräng, hur säkra turer kan planeras och hur effektiv kamraträddning genomförs.
Ha alltid med säkerhetsutrustning– i packningen bör alltid lavinutrustning finnas, förstärkningsplagg, extra energi och navigationshjälpmedel.
Läs lavin- och väderprognos – lavinprognosen ger information om lavinfaran i ett visst fjällområde. Tillsammans med väderprognosen är den ett viktigt beslutsunderlag för säkrare fjällvistelser. I Sverige finns denna information på www.lavinprognoser.se och i Norge på www.varsom.no.
Planera tillsammans med åkkamrater– diskutera hur brant det är säkert att åka en viss dag, om det finns väderstreck och höjd i terrängen med större lavinfara.