Luleå och Skellefteå i ny kamp om miljardindustri

Nu står kampen om ännu en grön miljardindustri mellan Luleå och Skellefteå. LKAB:s planer på tillverkning av fosformineralgödsel och sällsynta jordartsmetaller skapar tusentals jobb i anläggningsskedet och mellan 100 och 500 jobb i drift. Dessutom har LKAB planer på ytterligare expansion.

Städernas kamp. LKAB planerar en etablering av en industripark och valet står mellan Luleå och Skellefteå. Helsingborg som tidigare var med i matchen har fallit bort.

Städernas kamp. LKAB planerar en etablering av en industripark och valet står mellan Luleå och Skellefteå. Helsingborg som tidigare var med i matchen har fallit bort.

Foto: Montage

Norrbotten2021-03-31 20:17

Gruvbolaget tror på en produktionsstart 2027 i projektet Reemap (se annan artikel), kanske ännu tidigare.

– Tidsschemat är kritiskt. Vi har inte svar på alla frågor ännu vad gäller marken. Och prövningen av miljötillstånd krockar tyvärr med den totalprövning som pågår av tillstånden i Kirunavaara och Vitåfors. Om allt faller på plats skulle vi kunna ha spaden i jorden 2023 och tillverkning igång redan 2025, säger David Högnelid, strategi- och kommunikationschef för affärsområde specialprodukter vid LKAB.

undefined
David Högnelid, LKAB.

Det är mer än tillväxt och arbetstillfällen på spel. Symbolvärdet är enormt. Skellefteå tog hem Northvolts batterifabrik, och kan nu snuva Luleå på ännu en satsning i den industri med fokus på hållbarhet som växer fram i norra Sverige.

– Vi förstår värdet av satsningen. Men även om LKAB har sitt hjärta i Norrbotten så måste vi värdera ekonomi och var den industriella logiken fungerar bäst, säger Högnelid.

En industripark ska byggas i någon av kommunerna. För Luleås del riktar LKAB fokus på området längst ut på Svartön, där malmhamnen finns. I Skellefteå är området vid Näsudden, nära Skelleftehamn, aktuellt.

undefined
Så här ser hela kedjan ut i projektet Reemap. Apatitverken byggs i Gällivare och Kiruna. Apatitkoncentratet transporteras sedan till industriparken med järnväg. Hela processen är elektrifierad och apatitet kommer ur restprodukter från gruvbrytningen.

Industriparken ska innehålla en hydroanläggning, ett svavelsyraverk, ett ammoniakverk, en vätgasfabrik med lager, en anläggning för förädling av mineralgödsel, samt produktionsanläggningar och lager för tillverkning av fluorprodukter, jordartsmetaller och gips.

LKAB vill inte ange vilka faktorer som talar för respektive ort. De högsta byggnaderna behöver vara 40–50 meter höga, vilket är precis på gränsen av vad Försvarsmakten accepterar i Luleå.

undefined
Här, längst ut på Svartön vid malmhamnen, vill LKAB anlägga en industripark för miljövänlig tillverkning av fosformineralgödsel, sällsynta jordartsmetaller, fluor och gips. Hertsöfältet är alternativ två i Luleå. Men hård konkurrens kommer från Skellefteå.

– Vi har gott hopp att det ska gå att lösa om det blir aktuellt. När det gäller Svartön för vi diskussioner med kommunen och Luleå hamn för att reda ut hur det går ihop med andra intressen. Området är annars jättebra och infrastrukturen med järnväg och hamn är på plats. Även området i Skellefteå är i rätt storlek, säger Högnelid.

Industriparken är utrymmeskrävande, ungefär 50 hektar. Och mer yta behöver finnas.

– Vi har planer på ytterligare expansion. Varje ny kompetens skapar möjliga synergier till annat. Vi ser möjligheter till klusterbildning inom kemiteknik och kritiska mineraler till bilindustri, säger David Högnelid.

undefined
LKAB har ännu inte bestämt var den planerade industriparken ska byggas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!