På grund av de ökade matpriserna kommer 91 procent av norrlänningarna eller nio av tio i år göra förändringar på julbordet. 20 procent kommer att försöka planera maträtterna och mängden bättre och 18 procent kommer även att stryka vissa rätter helt, visar en Sifo-undersökning som Hello fresh gjort.
– Det kan kännas svårt att bryta traditioner och välja bort rätter till jul. Men att bara laga rätter som uppskattas och äts upp är ett bra sätt att minska utgifter i tuffa ekonomiska tider. Dessutom minskar man onödigt matsvinn och miljöpåverkan, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef för Hello fresh.
Julskinka är den rätt som flest personer i Norrbotten inte kan vara utan, enligt undersökningen. Därefter följer köttbullar, lax och sill.
Ett tips från Hello fresh är att om man vill spara pengar kan man välja bort sylta, pastej och paté, Ris á la malta och lutfisk som är några av de rätter hamnar i botten av rankningen.
– Undersökningen visar att svenskarna kan välja bort vissa rätter, men också att man kan laga mindre av favoriterna. Försök ta reda på vilka rätter som uppskattas mest, och hur mycket av dessa som faktiskt behövs. På ett ungefär kan du beräkna 600–800 gram totalt per person. Ett exempel på uppdelning är 150–250 gram av de kalla rätterna, 375–475 gram av det småvarma och sedan 100–250 gram efterrätt, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan.