– Vi har vad jag vill kalla en galopperande smittspridning som ställer extremt stora krav på såväl den normala sjukvården som covid-19-sjukvården. Det börjar nå en gräns där vi inte klarar verksamheten vare sig den ordinarie eller covidverksamheten om vi inte kan frigöra fler personalresurser när det gäller undersköterskor och sjuksköterskor främst.
Enligt Kenneth Backård har beläggningen på länets sjukhus inte varit högre än den är nu.
– Vi har en topp nu som och en beläggning som är högre än vad den någonsin har varit. Det är extremt smittsamt och det drabbar också yngre åldrar. Människor förstår inte allvaret i det här och det dyker upp yngre och yngre på intensivvårdsavdelningar som kräver större och större insatser.
Det hade inte behövts aktiveras tidigare?
– Nej, det här läget har vi inte haft tidigare, men det har hela tiden varit en beredskap för att kunna göra det.
Krislägesavtalet gäller kommer att gälla för anestesi-, operations- och intensivvårdspersonal vid Sunderby sjukhus och Gällivare sjukhus. Även personal på akut omhändertagande i Piteå inklusive corona-iva och intermediärvårdsavdelningen på Sunderby sjukhus.
– Först och främst är det sköterskor och undersköterskor, men det finns också beredskap för annan personal som till exempel läkare om situationen skulle uppstå.
Vad innebär det för personalen?
– Skillnaden är som arbetsgivare få ut ytterligare åtta timmar. Det blir 48-timmarsvecka för en del och det är för att frigör fler schemarader så att man kan ha fler patienter. Sedan får de 220 procent i stället för sin ordinarie lön.
Avtalet kommer att aktiveras omgående.
– Vi har haft möte precis och protokollet är omedelbart justerat och begäran går inte till SKR nu under förmiddagen så jag utgår från att det börjar gälla – om inte just nu – så inom väldigt kort tid.
– Jag som regionstyrelsens ordförande vill verkligen säga att det här är ett extremt, allvarligt och skärpt läge och det smittskyddsläkaren sagt om att hålla avstånd och hålla ut det gäller alla. Det gäller inte bara äldre och medelålders, det gäller de yngre också. Det kan slå precis lika hårt på en ung människa, säger Kenneth Backgård.