– Kartan stämmer överens med vår bild. Det är väldigt intressant att se så stora skillnader i kommuner och olika bostadsområden. Det viktiga att titta på är antalet smittade per 1000 invånare, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.
Kartan som tagits fram med unik data visar alla fall som bekräftats positiva sedan pandemins början i mars till slutet av juli månad. Hittills hade då 1588 personer i länet testats positivt för covidsmitan.
Norra delarna av länet har drabbats värst och i synnerhet Gällivare som står för en tredjedel av fallen i länet med extremer uppemot 56 – 89 antal bekräftade fall per 1000 innevånare i sydvästra delarna av Gällivare centrum.
– Det som gjorde att Gällivare sticker ut var repstoppsincidenten i slutet av maj. Det är uppenbart är att Gällivare är den kommun som drabbats värst. Värst i Sverige faktiskt när man mäter per 1000 invånare, säger Anders Nystedt.
Gällivare (587 fall) och Kiruna kommun (232) står för ungefär hälften av alla fall i länet.
– Kiruna var tidigt ute med testning av personal inom sjukvård och äldreomsorg och hade spridning av infektionen i sin äldreomsorg. Sedan fick de säkert spridning från Gällivare. Det värsta är nog över nu. Förra veckan hade vi bara åtta fall i de här kommunerna.
Han förklarar att smittskyddet har jobbat hårt med industrin och turistnäringen för att hindra att fler smitthärdar uppstår.
– Men individen måste ta ansvar och följa mantrat om fysisk distansering. Det behövs inte mycket slarv så kanske vi ser fler stora utbrott igen. Vi har redan sett mindre härdar på bröllop, släktsamlingar och så vidare som vi har kunnat stävja.
Är Gällivare och Kiruna orsaken till att Norge stängde gränsen?
– Det tror jag nog definitivt är en orsak. Vi kommer säkert att se gränserna öppnas nu allt eftersom antalet fall sjunker.
De tre kommunerna med flest innevånare, Luleå (241), Piteå (151) och Boden (141) har inte alls drabbats lika hårt. Täthet, storlek och kommunikation som tåg och flygplats verkar inte ha relevans för smittspridningen.
– Nä, det går inte att se. Det är ju intressant. Där folk bor tätt som i Luleå centrum syns ingen större spridning, det är ju lite samma i Piteå. I Stockholm ser man sett att miljonprogrammen är tydliga smitthärdar på grund av socioekonomisk utsatthet. I Norrbotten, bortsett från Gällivare, ser det nästan ut som att det är socioekonomiska gynnade grupper i villaområden som drabbats.
Samtidigt uppmanar smittskyddsläkaren till försiktighet när man tolkar kartan.
– Man ska akta sig för att dra några definitiva slutsatser av det här. Det är lätt att det blir fel då det är mycket komplext ämne.
Hur stort är mörkertalet nu?
– Det är mycket mindre efter att vi började storskalig testning. Mörkertalet i mars och april var mycket större. Det kan vi se på att fler intensivvårdades då än under repstoppsincidenten. Det är svårt att spekulera men jag tror att tio procent av befolkningen kan ha genomgått infektionen, drygt 25 000 människor.
Hur långt är vi ifrån flockimmunitet?
– Med fler immuna blir det svårare för viruset att sprida sig men det är en bra bit kvar. Vi kan nog få se fler utbrott i framtiden om vi inte sköter oss.
Hur såg det ut ditt område?
– Det var ingen smittad på mitt postnummer så det är ju bra! Men jag är ändå försiktig och tänker på hur jag rör mig, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.