Händelsen skedde vårvintern 2021, platsen är ett skogsområde i en by i Norrbotten.
Två naturbevakare är i området, där nio renar konstateras ha dödats eller skadats av järv vintern innan. De har följt ett skoterspår och ser att någon försökt dölja att den klivit av skotern med snöskor.
De följer spåren i snön och hittar två rovdjurssaxar, den ena med en järvtass i, intill ett renkadaver.
Järven har gått i saxen och bitit av sitt ben för att komma loss.
Den trebenta järven ska senare ses springa i området.
När naturbevakarna väntar på polisen dyker plötsligt en man upp på snöskoter, iförd snöskor. De misstänker att han är där för att vittja fällan.
De försöker få mannen att stanna och vänta på polisen. Han svarar att han ska åka och vända skotern, men han smiter och försöker sedan gömma sig, enligt beskrivningen i polisutredningen.
Naturbevakarna följer efter i skoterspåret och hittar mannen på en bekants adress, där polispatrullen möter upp.
Mannen grips och efter husrannsakan i garaget och ett intilliggande förråd hittas ett vapen som tas i beslag. De hittar också fem rovdjurssaxar i mannens bil.
Samebyn som har sina renar i området ansökte i början av 2021 om skyddsjakt för att avliva en järv, men länsstyrelsen har nekat med hänvisning till att järven är en hotad art och att det ställs höga krav för att bevilja skyddsjakt i förebyggande syfte.
Mannen, som är renägare, misstänks ha tagit saken i egna händer. Men han förnekar brott och har i polisförhör sagt att han aldrig satt ut eller hanterat någon fälla.
Han säger att fällorna i hans bil tillhör någon annan, men vill inte berätta vem. Snöskorna, de brukar han ha på sig ibland när han kör skoter för att lättare ta sig fram till fots i skogen. Han säger också att han smet från platsen för att han inte vill blanda sig i "det där" och att han inte ville stanna kvar med "de där två".
Hans dna har hittats på en av fällorna på brottsplatsen. Själv tror han inte på det, han säger att det är omöjligt eftersom han inte hanterat fällor. Senare har han dock sagt att det kan bero på att han lämnat över fällan till någon.
Mannen misstänks för grovt jaktbrott för att ha lagt ut en olaglig fälla, en så kallad rovdjurssax, för att fånga rovdjur illegalt. Brottet anses som grovt på grund av den plågsamma fångstmetoden.
Kammaråklagare Lars Magnusson, nationella åklagaravdelningen riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, ser målet som ganska ovanligt.
– Jag har aldrig haft ett sådant här mål tidigare. Speciellt i just det här målet är att den misstänktes dna har hittats på fällan. Omständigheterna talar för att det är den misstänkte som har gjort detta, säger han.
Advokat Jonas Westerlund är mannens försvarare. Han tycker att det är intressant att hans klients beslagtagna gps visar att han varit i området, där han jobbar, men inte på platsen där fällorna fanns. Han säger att det tagit "fruktansvärt lång tid" för händelsen att nå tingsrätten.
– Det har gått drygt tre och ett halvt år. Jag vet inte varför det dragit ut så på tiden. Det försvårar min klients möjligheter att beskriva vad som hände och hans möjligheter till en rättvis prövning, säger han.
Länsstyrelsen ansvarar för förvaltningen av de fem stora rovdjuren björn, järv, kungsörn, lodjur och varg. Rovdjursjakten är begränsad och får bara bedrivas som licensjakt eller skyddsjakt. När det gäller järven i det aktuella området ska det finnas tre individer, och föryngring, enligt länsstyrelsen.