Jägareförbundet har kritiserat den stora skyddsjakten på björn och nu har över 50 björnar skjutits i vår. Ordföranden Daniel Widman tycker det är fel att begränsa höstens licensjakt utifrån hur många björnar som avlivats på våren.
– Vi är inte emot skyddsjakt som ett nödvändigt ont, men den ska vara till för att skydda näringar vid enstaka tillfällen. Det ska inte vara huvudregeln för hur vi förvaltar viltet.
Länsstyrelsens förvaltningsmål är 500 björnar i Norrbotten och samtidigt så lite negativ påverkan på renskötseln som möjligt. Att hälften av samebyarna i länet ansökt om skyddsjakt i år ses som ett tecken på att färre haft problem med björn där renarna kalvar och att senaste årens jaktuttag fått lyckat resultat.
Eftersom skyddsjakten är tätt förknippad med renskötseln och en stor del av Norrbotten är kalvningsland tror chefen på naturresurs- och rennäringsenheten, Gunilla Manbré, att det alltid behövs skyddsjakt, även om licensjakten ökas.
– Vi kan konstatera att det varit stort intresse från media för de här frågorna och det tycker vi är bra. Vi ser gärna att allmänheten bidrar i dna-inventeringen kommande period för vi behöver mer kunskap om björnstammen. Naturligtvis vore det bra om licensjakten kunde vara styrande, men det kommer alltid behöva finnas skyddsjakt när de situationerna uppstår, säger hon.
Skulle inte skyddsjakten kunna minskas om man jagade mer björn på hösten?
– Det ska vi utvärdera och titta på när den här perioden är över och återkomma med ett beslut innan juni är slut, hoppas jag.