Sjuksköterskornas vädjan: "Vi gör stora uppoffringar"

Trycket på covidvården minskar inte. Personalen går på reserven sedan länge och förra veckan förklarade divisionschefen Anna Pohjanen att vi är i krig mot pandemin. "Vi tar två timmar åt gången, längre än så orkar vi inte tänka framåt", säger sjuksköterskan Jenny Ersson på cima.

"Vi är ett otroligt bra gäng, det är det som gör att vi orkar", säger sjuksköterskorna på covid-ima.

"Vi är ett otroligt bra gäng, det är det som gör att vi orkar", säger sjuksköterskorna på covid-ima.

Foto: Petra Älvstrand

Norrbotten2021-05-28 10:13

En sjuksköterska på cima (covid intermediär vårdavdelning) kommer ut från patientsalen där hon tillbringat de senaste två timmarna. Hon tar av sig skyddsmasken, som lämnar djupa avtryck i hennes blossande varma ansikte. Hon blaskar av sig med lite vatten och går, orkar inte prata. Hon jobbar 72 timmar den här veckan. 

undefined
Den rigorösa skyddsutrustningen har blivit en del av vardagen för sjuksköterskorna på covid-ima.

Landshövdingen, divisionschefer, smittskyddsläkaren, kommunalråd, vaccinationssamordnare. Alla har de varit ute i media och vädjat till norrbottningarna om att hålla i och hålla ut. Men kommunikationen tycks inte nå fram. På covid-ima minskar inte antalet patienter, inte heller på covid-intensiven eller på vårdavdelningarna för covidpatienter.

Medan övriga Sverige förbereder sig för semesterfirande under lite mera öppna former biter sig smittan fast i Norrbotten. Här ska restriktionerna skärpas. 

– Nu är det värre än någonsin. Vi som jobbar här gör jättestora uppoffringar både i våra privatliv och på jobbet. Medan andra klagar över att de inte kan träffa sina släktingar, hinner vi inte träffa våra egna barn, säger sjuksköterskan Jenny Ersson. 

undefined
Sjuksköterskorna Jama Shide och Daniella Hemphälä på covid-ima.

De går som på autopilot, gör det de ska. Kan de inte bota, ska de lindra. Finns det ingen annan utväg ska de ge patienterna ett värdigt avslut. Det är mantrat de åtagit sig i rollen som sjuksköterska. Att sluta nu finns inte på kartan. 

– Nej nej, vi vet ju att vi behövs som mest nu. Men när pandemin lugnat ner sig kanske det finns folk som lämnar, säger Tuija Karvo.

Hennes kollegor instämmer. 

– Vi önskar bara att folk kunde följa restriktionerna och gå och vaccinera sig. Vaccinet är det enda som kan lugna pandemin, säger Eva Hellberg.

Hon och de andra, hoppas på utökade restriktioner i länet.

– Ja, det vill vi ha. Men restriktionerna hjälper inte om inte folk följer dem. Nu är det tillåtet att vara åtta personer, men träffar man många olika personer i små grupper vid olika tillfällen kan man ändå starta stora smittkedjor, säger Jenny Ersson.

undefined
Sjuksköterskan Jenny Ersson vädjar till norrbottningarna: "Följ restriktionerna och gå och vaccinera er."

Nu gruvar de inför skolavslutningarna. Måtte inte smittan öka igen, ännu mer.

– Vi fick en liten paus i höstas. Men nu har vi hållit på i tio månader. Jag skulle bryta ihop fullständigt om jag inte fick min sommarsemester, säger Tuija Karvo.

undefined
Varningsskylt på den provisoriskt uppbyggda covidavdelningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!