Rättegång om grova jaktbrott inleds

Fyra renskötare är åtalade för två fall av grovt jaktbrott. Enligt åtalet har de fejkat skottplatser och hetsat en björn utför en klippbrant. På tisdag startar rättegången.

Enligt länsstyrelsen har samebyn uppgett en falsk skott- och fallplats för att dölja att snöskoter använts i skyddsjakten. Enligt villkoret för skyddsjakten får snöskoter endast användas för att ringa in björnen.

Enligt länsstyrelsen har samebyn uppgett en falsk skott- och fallplats för att dölja att snöskoter använts i skyddsjakten. Enligt villkoret för skyddsjakten får snöskoter endast användas för att ringa in björnen.

Foto: Länsstyrelsen i Norrbotten

Norrbotten2022-10-23 12:00

På tisdag inleds rättegången mot fyra renskötare från en sameby i Norrbotten. Allting uppdagades efter att länsstyrelsen slagit larm och det första misstänkta grova jaktbrottet ska ha skett den 5 maj 2019. Samebyns ordförande hade fått tillstånd av länsstyrelsen att skyddsjaga en björn i renbetesområdet. Enligt renskötarna blev björnen påskjuten och avlivades dagen efter från helikopter.

När sedan skottplatsen besöktes av länsstyrelsens naturbevakare uppstod misstankar om att jakten skett från snöskoter och att björnen utsatts för onödigt lidande genom förföljelse. På berget noterades varken fotspår, skidspår eller hundspår. Enligt länsstyrelsen hade inte påskjutningen skett vid koordinaten som angetts och jaktledaren hade inte tagit någon kontakt med naturbevakaren innan jakten inleddes.

"Vi kan dock konstatera att minst tre skotrar har förföljt och jagat en björn så hårt i berget att den har försökt fly undan upp på toppen av berget dit sedan en skoter kört upp och tryckt ned den därifrån och kastat sig utför en klippbrant", skriver naturbevakaren.

undefined
Det som länsstyrelsen anser är den rätta skottplatsen hittades efter en stunds spårning.

Fyra dagar senare skedde det andra misstänkta grova jaktbrottet. 

"Samebyn har uppgett en falsk skott- och fallplats, sannolikt i ett försök att dölja att jakten har bedrivits från skoter", skriver länsstyrelsen.

Länsstyrelsens naturbevakare hittade blod och hår, men inga tassavtryck på den skottplats som samebyn uppgett. Även i det fallet hade samebyn beviljats skyddsjakt på en björn.

"Samebyn har ansträngt sig för att få den angivna skott- och fallplatsen att se ut som just detta, genom att lägga dit blod och hår samt släpat något som kan vara den döda björnen", skriver länsstyrelsen.

Området söktes av till fots och med hjälp av helikopter och en kilometer bort hittades björnspår och blod. Avfyrade patroner låg i snön vid skoterspåret som löpte parallellt med björnspåret. Efter ytterligare 70 meter hittades den misstänkta fallplatsen under en gran där snö skottats in på barmarken.

undefined
Vid skoterspåret hittades patronhylsor.

Det finns dokumentation som visar språngspår av björn och att björnen gått runt i området för att förvilla jägarna. Enligt länsstyrelsen styrker det att björnen varit förföljd och stressad samt att det inte handlat om en tillåten ringning med skoter.

 Rättegången är planerad till tisdag och onsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!