Fjällräddarna i Norrbotten får nya slags uppdrag

Polisen har börjat använda sig av fjällräddningen vid försvunna personer i hela Norrbotten. Snart kan de även få rycka ut på skogsbränder och bilolyckor. Det skriver
.

Räddningstjänst och fjällräddning hjälps åt att söka i vattnet efter en försvunnen person. Arkivbild: Sofie Abrahamsson.

Räddningstjänst och fjällräddning hjälps åt att söka i vattnet efter en försvunnen person. Arkivbild: Sofie Abrahamsson.

Foto: Norran

Norrbotten2020-01-06 09:40
undefined
Räddningstjänst och fjällräddning hjälps åt att söka i vattnet efter en försvunnen person. Arkivbild: Sofie Abrahamsson.

Det är polisen som sköter utbildningen och är även fjällräddningens uppdragsgivare. Det finns i dag ett drygt 80-tal fjällräddare i Norrbotten, men de kommande åren siktar polisen på att utöka siffran till över 100 stycken.

– Det gäller att hålla hög numerär, de är vanligt folk med andra arbeten och en stor del kan inte åka ut på det som larmas. Allt är frivilligt så vi kan inte beordra ut en fjällräddare, berättar Lulepolisen Fredrik Groth, som är verksamhetsutvecklare och samordnare för fjällräddningen.

Fjällräddarnas huvudsakliga uppgift är att undsätta personer i nöd bland fjällen. Men de senaste två åren har polisen i Norrbotten även kallat in dem vid 38 eftersök av försvunna personer utanför fjällandskapen.

– Anledningen till att vi gjort det är för att fjällräddarna har samma utbildning i eftersöksmetod som vi nyttjar inom polisen. De kan metodiken bättre än alla andra yttre resurser vi tar in och vet hur vi jobbar, säger Fredrik Groth.

Han tillägger.

– Vid vissa uppdrag, speciellt försvunna personer, krävs det ofta att många hjälper till att leta. Med fjällräddare som hjälper till att både leta och organisera frivilliga sökare, så kan vi skicka färre poliser. De kan istället lägga mer tid på brottsförebyggande och utredande arbete. Det är också billigare än att använda sig enbart av poliser, säger han.

Dan Ek är fjällräddare i Jokkmokk och han ställer sig bara positiv till att de får fler uppdrag av polisen.

– Det är ju helt frivilligt. Vi får ett textlarm till våra telefoner där man snabbt kan svara om man är intresserad av att delta. Det är bra med möjligheten att få lite mer jobb som fjällräddare, säger han.

Framöver kan larmen handla om mer än bara försvunna personer för Norrbottens fjällräddare. Västerbotten och Jämtland har haft ett projekt där fjällräddarna varit första resurs på plats vid trafikolyckor där räddningstjänsten ligger långt bort.

– Tanken är att det ska inledas i år i Norrbotten också, men just nu ligger det på is eftersom det håller på att utvärderas och det är en del juridiska frågor som måste lösas, säger Fredrik Groth.

– Som vi ser det är fjällräddningen en väldigt kompetent underutnyttjad resurs. I somras flögs till exempel fjällräddare från Gällivare med Herkulesplan för att hjälpa till vid en skogsbrand i södra Sverige, det kan bli mer av det. De är vana att jobba under press.

Tommy Borg/NSD

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om