Orsaken till den snabbare uppvärmningen av Arktis ska vara ett fenomen kallat arktisk förstärkning.
– Då havsisen smälter alstrar vattnet i havet mer värme som därefter med kondensation hamnar i atmosfären, vilket som orsakar en kraftig uppvärmning vid dessa områden, förklarade Mika Rantanen, forskare vid Finlands meteorologiska institut och en av författarna till den aktuella studien.
Micael Bredefeldt, samordnare för anpassning till förändrat klimat vid enheten för samhällsskydd på länsstyrelsen i Norrbotten, ser även han allvarligt på klimatutvecklingen.
– Det är verkligen oroande ur flera aspekter. Den natur som vi har idag kan komma att förändras ganska drastiskt inom en ganska kort period ur ett evolutionsperspektiv, säger han.
I en rapport av Norrbottens länsstyrelse, publicerad 2019, beskrivs att klimatförändringar i Norrbotten och Västerbotten med stor sannolikhet kommer att ha stora effekter på både djur och växter.
Enligt rapporten förväntas den största förändringen ske i form av ändrade dominansförhållanden bland arterna i ekosystemen.
Varmare vintrar med mindre och mer oregelbundna snötäcken lyfts i rapporten som något som riskerar påverka ett stort antal djurarter i norr. Bland dessa rovfåglarna, renarna, ugglor, mårddjur, rävar, skogsfågeln och haren.
– Klövdjuren, som exempelvis renarna, ser jag vara de djur som påverkas mest direkt av detta. När skal av is bildas runt deras föda får de stora svårigheter med att livnära sig, säger Bredefeldt.
– Vädersituationen är sådan att gamla sanningar inte är givna längre. Exempelvis har renarnas flyttleder påverkats negativt av varmare vintrar och vårar med mindre snö, tillägger han.
Finns lokala åtgärder att vidta för att bukta den här klimatutvecklingen?
– Det är en fråga som jag diskuterat rätt mycket med mina kollegor vid anda länsstyrelser. Förutom att såklart minska utsläppen finns det egentligen inga åtgärder som vi med forskningsstöd kan säga hjälper denna situation. Det finns en del teorier om tänkbara åtgärder men vi ser inte stöd för dessa i forskningen än.