– Det råder en stor osäkerhet idag, men det vi ser är att priset på el också följer den stora ökningen av naturgaspriser. Priser som ökat kraftigt i Europa sedan våren 2021, säger Anna Krook Riekkola.
En av anledningarna till att elpriset påverkas av naturgasen är att naturgaseldade kraftverk är det kraftslag som blir prisgivande på elmarknaden. Gasen som i stor utsträckning har importerats från Ryssland men som efter energikrisen, för tre år sen, sett en kraftig ökning av priset. En ökning som skjutit i höjden i och med Rysslands konflikt med Ukraina.
Naturgaspriset och konflikten har bidragit till de rekordnivåerna som vi ser i dag men även om den osäkerheten försvinner så kommer elpriset troligen att bli högre i framtiden. Men det kommer inte att röra sig om flera kronor per kWh.
– På global nivå sker en kraftig ökning av vindkraft solkraft. Det har bland annat att göra med att det är det mest kostnadseffektiva sättet att få fram mer energi i systemet, säger Anna Krook Riekkola.
Men en ökning av vindkraften gör också att elpriset blir mer beroende av vinden. När det blåser mycket blir det billigt och när det blåser mindre så blir det dyrare. Det är också något som vi konsumenter kan lära oss att hantera.
– Se det som en möjlighet, till exempel behöver inte alla vi som har en elbil ladda varje dag, gör det den dagen då det är låga priser, säger Anna Krook Riekkola.
Enligt henne har det alltid funnits variationer i elpriset men tidigare har det kanske främst rört sig om skiftningar mellan säsonger än som nu, skiftningar inom dygnet samt mellan dagar och veckor.
Men det handlar också om tillgång och efterfrågan som även om vi producerar mycket el i länet och även fortsättningsvis kommer att producera el i länet så är vi även beroende över vad som händer i resterande delar av landet men även vad som sker i våra grannländer.
– Elpriserna i Norrbotten påverkas av vad som händer på andra sidan gränsen. Norra Norge har legat ännu lägre i elpris än elprisområde 1 och snart öppnas en ny överföring till norra Finland. Jag tror att mycket handlar om att man i norr behöver påverka nedåt, detsamma gäller för de andra länderna. Åk inte ned till Stockholm, se till att få bättre dialog mellan olika aktörer i sidled istället, säger Anna Krook Riekkola.
I Norrbotten produceras mer el än vad som används vilket gör att en stor del av elen exporteras till andra elprisområden. En produktion som trots de stora industrisatsningarna även i framtiden kan komma att fortsätta att exporteras under delar av året.
– Elen säljs dit man får ett bra pris, så länge det inte är överföringsbegränsningar så kommer priset i angränsande områden att vara densamma och vara samma som det kraftslag som är på marginalen i de två angränsade områdena. Men på grund av att det aldrig kommer att vara lönsamt att ha en för stor överföringskapacitet kommer aldrig all el exporteras, säger Anna Krook Riekkola.
En utbyggnad med fler energikällor i andra elprisområden skulle även leda till att de elprisområdena skulle vara mindre beroende av importerad el och minska risken för höga elpriser, däremot kommer elpriset fortsatt att vara högre än under tiden då Sverige hade ett stort kraftöverskott.