– En mycket sorglig händelse. Det var mina arbetskamrater som dog, säger renskötaren Per Henrik Lango, 81, som mycket väl minns olyckan i Tjålmejaure, några mil väster om Adolfström i väglöst land.
Lango tillhör Svaipa sameby och befann sig vid tillfället på kalvmärkning i Nasafjäll, ytterligare en bit västerut.
– Även där vi befann oss blåste det kraftigt. Det var så kraftiga kastvindar att det var svårt att stå upp, säger han.
Olyckan, som inträffade den 15 juli 1961, uppmärksammas bland annat på SMHI:s hemsida som den svåraste olycka som orsakats av en tromb i Sverige.
Även Kjell Johansson, vars familj äger och driver flygföretaget Fjällflygarna i Adolfström, skriver om olyckan på företagets blogg.
– Jag minns att det blåste väldans hårt den dagen. En stor björk nära hemmet blåste omkull, säger Kjell Johansson.
Men när de två båtarna med renskötare som skulle sköta kalvmärkningen i Tjålmejaures östra ände gav sig iväg mot vistet var ytan spegelblank. Tromben kom från ingenstans.
I en artikel i Piteåtidningen från måndagen den 17 juli 1961 återges händelseförloppet med namn och vittnesberättelser från flera av de inblandade.
Den första båten var tre kilometer från land när det började blåsa hårt. Renskötaren som styrde den första båten lade den i lä bakom en udde.
I båten bakom färdades fyra manliga renskötare, bland andra en son till styrmannen av första båten. Två var från Svaipa sameby, och de två andra var bröder från Grans sameby. I båten hade de även ryggsäckar och hundar. Deras båt hann aldrig i lä utan togs av tromben och snurrades flera varv i luften, varpå alla hamnade i vattnet.
Renskötarna i den andra båten gav sig ut till undsättning. Styrmannen såg sin son tappa greppet om båten och försvinna bara några meter innan de hann fram. Bröderna drunknade också men den fjärde renskötaren hade klamrat sig fast och räddades.
En annan av styrmannens söner gav sig av 10 kilometer till närmaste telefon och ringde dit ett sjöflygplan från Gautosjö som förde den kraftigt nedkylde renskötaren till sjukvård.
– Det var dåliga kommunikationer på den tiden och det tog säkert två, tre dagar innan vi fick reda på tragedin, säger Per Henrik Lango.
Den renskötare som räddades är 85 år i dag. Han har undanbett att medverka i artikeln.