Norrans grävsatsningar nominerade till Silversleven

Publicistklubben Norra Norrland delar ut priset Silversleven till journalistiska arbeten som ”rört om” på ett eller annat sätt. Norran är en av de nominerade till priset.

20 mars 2019 10:17

I motiveringen står det att juryn inte har kunnat välja mellan Norrans många och imponerande gräv under 2018, utan hela grävredaktionen är nominerad.

– Det känns ju roligt att det är hela grävsatsningen och inte bara ett enskilt arbete som har nominerats, säger Jenny Petersson som har varit inblandad i flera granskningar.

Under 2018 har Norran publicerat Skellefteå buss uppmärksammade resor, Miljonrullningen, Den hemliga strippklubben och Tankkortshärvan i Malå. Den sistnämnda har Lennart Enkvist arbetat med.

– Det är väldigt roligt och hedrande att vara en i gänget som är nominerad, säger han.

Hur har den här granskningen påverkat Malå?

– Ganska mycket, det snackas mycket om det. Det blev en stor valfråga och revyn hade det som ett genomgående tema. Nu när jag tittar i kommunstyrelsens handlingar ser jag att det tas upp mycket om direktiv och riktlinjer, så visst har det gett effekt, säger Lennart.

Övriga nominerade

Jonas Nilsson var en av de som besökte och avslöjade strippverksamheten på Club Private X i Skellefteå.

Vad minns du av själva besöket?

– Det gick från att vara en väldigt intressant idé och en förhoppning att gräva fram något till att bli ganska olustigt.

Övriga nominerade till Silversleven är Folkbladets granskning om Minervaskolan och rektorn som ”eldade upp” lokaltidningar på skolavslutningen, P3 Dystopia som tar reda på vad som händer om det värsta inträffar och Samepoddradion som har brutit tystnaden med serien Duohta ivnnit. Silversleven delas ut den 10 april i Umeå.

Andra nomineringar

När det gäller Guldspaden så har Norran två nomineringar i samma kategori för Tankkortshärvan och Miljonrullningen.

– Att konkurrera med sig själv känns bara roligt. Nomineringarna i sig är ett kvitto, även om det inte blir en guldspade, avslutar Jenny Petersson.

Förra året vann Norran Silversleven för reportageserien ”Drömmen som splittrade en bygd” om Hälsogemenskapen i Jörn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jessica Dhyr

Ämnen du kan följa