Norran får Wendelapriset

Norran får Wendelapriset på 10 000 kronor för det sociala reportaget ”Drömmen som splittrade en bygd” – historien om hälsocentralen i Jörn. ”Det känns hedrande och väldigt överraskande i konkurrens med så fantastiska bidrag”, säger Ulrika Nohlgren.

5 september 2018 12:56

Tillsammans med kollegorna Jenny Petersson och Anna Wikner är hon den som står bakom reportaget. Trion har följt turerna kring den omdiskuterade hälsocentralen i Jörn under lång tid och på nyhetsplats beskrivit hur konflikter delat bygden i olika läger. Det prisade reportaget följer en annan berättarstil än nyhetsrapportering - mer av följetong än rak nyhetstext. Ulrika Nohlgren förklarar:

– Vi använde ett nytt dramaturgiskt grepp och fick inspiration av en föreläsning på ett grävseminarium.

– Vi ville visa på utmaningar som är generella i glesbygd när myndigheter och service försvinner, tillägger Jenny Petersson.

Intensivt jobb

Reportrarna säger att de jobbade intensivt i två månader med publiceringarna.

– Det var ganska tufft i omgångar men jätteroligt, säger Jenny Petersson och Ulrika Nohlgren fyller i:

– Det känns roligt att även mindre tidningar med begränsade resurser uppmärksammas för sin kvalitetsjournalistik. Det känns extra roligt att få det här priset eftersom Wendela Hebbe var en föregångare för kvinnors journalistik.

Motiveringen lyder: ”Drömmen som splittrade en bygd” är en osannolik historia om en vårdcentrals uppgång (och fall?), välskriven och med en stark berättelse som bygger på ett grundligt researcharbete. Ett socialreportage med en intressant twist: när det så ofta handlar om den enskilda utsatta människan handlar det här om en hel bygd som är utsatt”.

Två prisas

Årets Wendelapris delas mellan Norran och Sydsvenskan där upphovspersonerna Jessica Ziegerer, Jens Mikkelsen och Hussein el-Alawi får 40 000 kronor för reportaget ”När ska mamma komma hem?”.

Här nedan kan du även läsa hela det prisade reportaget.

Norrans reportage om Hälsogemenskapen nominerat
Wendelapriset

Wendela Hebbe blev anställd på Aftonbladet 1841 och anses vara Sveriges första kvinnliga journalist. I samband med Wendela Hebbes 200-årsminne (2008) instiftades ett årligt pris på 50.000 kronor. Från och med 2016 samarbetar föreningen Wendelas Vänner med Linnéuniversitetet (Fojo) om priset.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Israelsson

Ämnen du kan följa