Ett avkopplande hantverk: ”Leran är ett nyckfullt material”

Tumning, ringling, och kavling är några av de moment som lärs ut i Ytterviks keramikverkstad. ”Jag tror att folk vill jobba med sina händer och jag får så mycket inspiration av deltagarna”, säger Linda Lindberg som driver Lili hantverk.

kakelplatta formas med en mönstrad kavel.

kakelplatta formas med en mönstrad kavel.

Foto: Norran

Norra Yttervik2018-05-09 08:00
undefined
Linda Lindberg förbereder material till helgens kurs. ”Jag tankar energi i min keramikverkstad”, säger Linda och ser ut genom fönstret.

Det är ett strålande väder när vi svänger in mot familjen Lindbergs gård i Norra Yttervik. Vi följer Linda till den gamla bagarstugan där ljuset flödar in genom fönstren och hon bjuder på kaffe i sina egengjorda kaffekoppar.

Det är en verkstad där hon tankar energi och tillbringar mycket av sin fritid. Hon sätter sig ner vid drejskivan för att förbereda inför kursen hon ska ha i helgen. Det är mycket fokus på kurser just nu, nästan varje helg.

–Det är ett väldans surr i början på kurserna, men sen blir det tyst. Jag tycker om att lära ut från grunden, möta människor. Jag får inspiration och de ger mig så mycket från kurserna, berättar Linda.

undefined
Tallrikar och muggar är några av de keramikföremål som Linda tillverkar.
undefined
Kaktusar är en av det nya keramikverken.
undefined
Dax för bränning, ugnen håller 1 250 grader.
undefined
En tallrik med mönster av en silvertallrik.
undefined
Muggar i olika färgnyanser.
undefined
kakelplatta formas med en mönstrad kavel.

Men hon hinner även med att själv tillverka koppar, tallrikar och andra bruksföremål.

– Fredagar har jag vigt att jobba i verkstaden själv. Jag brukar också smita ut tidigt på lördagsmorgnar och sitta och jobba med leran, att lyssna på en ljudbok under tiden och när det är sommar öppna fönstret för att lyssna. Det är ganska meditativt, berättar Linda.

– Jag gör helst bruksföremål som man kan använda i vardagen, säger Linda.

Vanligtvis jobbar Linda 80 procent som förskolelärare på Norrbacka förskola, en dag jobbar hon i sin verkstad och även helger då hon har kurser.

I slutet på 80-talet så gick Linda en utbildning på Solviks konstlinje, men egentligen har hon haft intresset för lera sedan högstadiet. Sedan fick hon vara hos keramikern Björn Larsson ett år för att lära sig lite mera ingående om drejning. Hon har alltid haft en dröm om att ha en egen keramikverkstad och så blev det. 2013 startade hon upp sin verkstad på gården.

– Leran är ett spännande och nyckfullt material att jobba med, man vet aldrig vad som händer med den. Jag har lärt mig av mina egna misstag, berättar Linda.

Fem tips vid drejning

1. Ta stöd med hela kroppen.

2. Var noga med centrering.

3. Var följsam med leran.

4. Ha inte så höga förväntningar.

5. Ha inte så bråttom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om