En president på nära håll

Somliga saker går helt enkelt inte att undvika. Tiden till exempel, den pinnar på och omvandlar oss alla till något vi inte var för bara en sekund sedan. Precis så var det när Kenneth Fahlesson förvandlades till den motvillige pensionären som blev ålderspresident.

Erfarenheterna från polisjobbet var bra att ha i socialnämnden.

Erfarenheterna från polisjobbet var bra att ha i socialnämnden.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren

Norra Renbergsvattnet2019-02-06 09:00
undefined
Yrkeslivet är över, men politiken släpper han inte. Numera kan Kenneth Fahlesson titulera sig som ålderspresident.

Nä, han ville inte bli pensionär, men allt måste ha ett slut, även politiska förtroendeuppdrag. Det blev åtta år som ordförande i socialnämnden på heltid. Dessutom är han den som suttit i kommunfullmäktige allra längst, ända sedan 1991. Har man hängt med så länge, då blir man helt enkelt utsedd till fullmäktiges ålderspresident och därmed basta. Den som innehar denna hederstitel får greppa ordförandeklubban om/utifall att fullmäktige skulle råka stå utan ordinarie ordförande.

- Och så sitter jag med i fullmäktiges valberedning, berättar Kenneth som greppat sopkvasten för att uträtta lite arbete ute på gården. Sån´t där kroppsarbete som hans pappa gruvarbetaren tyckte att sonen borde ägna sig åt.

Kenneth, som växte upp i Hjoggböle och därefter i Renström, visste vad han ville när han som 16-åring beslöt att flytta till Stockholm för att utbilda sig till polis.

- Jag sommarjobbade i gruvan några år så jag visste hur det var.

Pappan tyckte inte att sonens yrkesval var något vidare värst att skryta med.

- Men han ändrade sig på senare år.

"Jag sommarjobbade i gruvan några år så jag visste hur det var."

Nej, han har inte vandrat i sin faders fotspår, däremot i sin moders. I dem har Kenneth gått omkring ända sedan han flyttade tillbaka till Skellefteå 1984. Mamman var nämligen socialdemokrat, engagerad i landstinget. Hans ena dotter, Evelina, även hon s-medlem, är sedan fem år tillbaka ordförande i kommunens bygg- och miljönämnd.

undefined
Erfarenheterna från polisjobbet var bra att ha i socialnämnden.

Här kan det nog passa att prata om både arv och miljö. Detsamma kan sägas om gården han bor på. Där har faderns släkt haft sin hemvist ända sedan mitten av 1800-talet. För tio år sedan skulle den dåvarande ägaren, en kusin, sälja stället och när Kenneth fick höra det ringde han sin två år yngre bror som sa: ”Köper inte du så köper jag”. Så då slog Kenneth till.

Det är därför han bor granne med hembygdsgården numera.

Att leva på en gammal släktgård, det är att ha historien in på bara knuten: Där ligger "sommarböniga" som flyttades hit när den tidigare mangårdsbyggnaden brann ner 1895 och där borta ligger utedasset som har fem hål - tre för de stora och två för de små.

Det finns några hektar skog att jobba med, alternativt motionera i, för Kenneth läser inte bara kommunala handlingar (tidigare blev det ett par timmars läsning varje helg), han har planer också. Att återuppta skidåkningen. Och att börja styrketräna.

FAKTA:

Namn: Kenneth Fahlesson.

Ålder: Blir 67 den 14 mars.

Familj: Hustrun Helén, tre döttrar, fem barnbarn samt Nike som är en welshterrier.

Bor: I Norra Renbergsvattnet.

Yrke: Polis. Var till den 1 januari socialnämndens ordförande. Är numera pensionär och fritidspolitiker, representerar socialdemokraterna som ordinarie ledamot i kommunfullmäktige och som ersättare i kommunstyrelsen.

Senast lästa bok: Rikshushållaren av Anders L Johansson. Biografi om Gunnar Sträng som var finansminister 1955-1976.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!