Så väntas tillgången bli på hjortron i år

Efter flera fina hjortronår tror några av aktörerna inom bärbranschen att tillgången kommer bli sämre i år.

Förra året fanns det hjortron mest överallt där hjortronplantan växte och tillgången beskrevs som ett rekordår, i år väntas tillgången vara mer normal.

Förra året fanns det hjortron mest överallt där hjortronplantan växte och tillgången beskrevs som ett rekordår, i år väntas tillgången vara mer normal.

Foto: Kurt Engström

Norra Norrland2023-07-19 17:00

Anders Vestin är bärhandlare på Frostab i Arvidsjaur som är en stor aktör inom bärbranschen. Varje år kommer 400 thailändare till Frostab för att plocka bär och inom kort drar den viktiga hjortronsäsongen igång. 

Hjortronplockning är inte bara viktig för företagen som handlar med bär, den är även viktig för många privatpersoner i Väster- och Norrbotten som på egen hand vill ta sig ut på fjäll, myrar och i myrskogar för att säkra upp bäret med den unika smaken.

Anders Vestin tror inte att det kommer bli lika enkelt att ordna bären till våfflorna i år.

– Det är alltid svårt att säga men jag tror inte det blir lika bra som ifjol, säger Anders Vestin men tillägger att han mest har koll på sitt lokalområde.

De senaste åren har varit mycket fina år för den som vill fylla frysen.

– Vi har egentligen haft tre år på raken som varit bra för alla bär. I fjol var det ett rekordår. Jag räknar med att det blir sämre nu, säger Anders Vestin som inte tror att det går att hitta hjortron i alla miljöer där plantan växer.

– Jag tror man får leta efter hjortron i skogslandet, på myrarna blir det svårt, förutspår han.

Väderförutsättningarna har nämligen inte varit optimala, särskilt inte där hjortronen växt utan skydd från trädgrenar.

– Vi har haft väldigt varmt och sedan har det kommit slagregn och det är inte bra för hjortronen. Regnet slår sönder blomman och då blir det inga bär, säger Anders Vestin.

Haparandabaserade Polarica är ytterligare en stor bäraktör som verkar i Norrbotten. De har 600 thailändare på plats i Sverige i år.

– Det är fortfarande tidigt att säga men det ser ut att bli ett medelår, säger Matti Sarela, anläggningschef hos Polarica.

Att hjortronen plockas är viktigt för alla som arbetar inom branschen, inte minst för företagen som förädlar råvaran. I Kalix finns Kalix sylt där hjortronen är a och o för verksamheten, enligt vd:n Hans Granberg. Han har själv skaffat sig en uppfattning om tillgången i hans verksamhetsområde.

– Det är ganska bra, jag har varit ut och tittat lite grann, säger Hans Granberg.

Trots att vädret inte varit på hjortronplantornas sida har han förhoppningar om att det ska finnas en del hjortron även denna sommar, om än inte lika mycket som i fjol.

– Det har klarat sig trots att det varit någon hagelskur. Det blir nog ett normalår, säger Hans Granberg och tillägger att blåbärstillgången ser ut att bli bra i år, säger Hans Granberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!