De flesta modulhusen som ska byggas åt kommunens personal i Myckle blir två våningar höga. Men två byggnader blir högre, nämligen fyra våningar. En våning högre än huset som brann i Hedensbyns industriområde alltså.
Branden i Hedensbyn spreds extremt snabbt mellan lägenheterna, och det finns misstankar om byggfusk, även om inget är klarlagt. Den lägenhet där en brand börjar ska annars, om allt fungerar, stå emot brand i en timme.
Om det finns led som fuskar kan det vara svårt att upptäcka eftersom kommuner ger slutbesked utifrån intyg och inte efter någon formell inspektion.
Ansökan om bygglovet i Myckle lämnades in för några veckor sedan av Skellefteå kommun, support och lokaler. Den innehåller ingen information alls om brandskydd.
– Det ska lämnas i ett senare skede, när vi har tekniskt samråd, säger byggnadsinspektör Urban Sundqvist.
Det var han som bevakade byggandet av modulhusen som brann, och han har fått veta att även bygget i Myckle ska hamna på hans bord.
Den här gången har räddningstjänsten meddelat att de ska vara mera aktiva.
– Vi har tidigare önskat att få vara med på byggen där moduler staplas mot varandra, att det ska ingå som en punkt i kontrollplanen. Vi vill då se hur det ser ut mellan modulerna, säger brandingenjör Sebastian Fjaestad vid Skellefteå räddningstjänst.
– Det har tidigare inte blivit av, men hädanefter ska det bli. Både bygget i Myckle och eventuella framtida byggen, fortsätter han.
– Omfattningen är inte bestämd, vi ska ha en diskussion med byggnadsinspektörerna om det.
Eventuella fel ska alltså inte kunna byggas in så att de inte längre kan ses. Rent bokstavligt ska någon från räddningstjänsten stå där och titta hur det går till när moduler ställs mot varandra. Inte hela tiden, men som stickprov.
Framför allt är man på jakt efter luftspalter mellan moduler, som inte kan ses när bygget har fortsatt.
Enar Nordvik är chef på bygglovsavdelningen och har inget emot att räddningstjänsten får en utökad roll.
– Om de vill ägna tid åt att besöka byggen rent fysiskt medan de pågår så är det förstås bra.
Enar Nordvik säger att det hållits flera möten efter storbranden.
– Kommunerna går inte runt och inspekterar på byggplatser längre. Ansvaret för att allt blir säkert ligger sedan länge på byggherren, det kallas egenansvar. Våra möten har handlat om att vi trots egenansvaret skulle kunna kliva fram lite mer. Det görs då tillsammans med räddningstjänsten som är experter.
Hur ska då byggandet gå till när nya modulhus snart ska uppföras? Frågan går till bolaget Parmaco, med huvudkontor i Stockholm. De ska uppföra husen i Myckle, som de ska äga och hyra ut åt kommunen i fem år.
– När modulerna monteras ansvarar vår egen arbetsledning för arbetet. Det görs i samarbete med specialiserade underentreprenörer, och enligt våra certifierade kvalitetssystem, säger kommunikationschef Ylva Ridderheim.
– Brandsäkerheten är en central del i alla våra projekt och de uppfyller boverkets byggregler. Brandskyddet blir samma som i traditionella, statiska, bostäder, fortsätter hon.
Nuläget är att byggandet av moduler snart ska börja i Parmacos fabrik och monteringen väntas komma igång före nyår.