Sommarkollo: "Det är en livsutbildning"

Det årliga sommarkollot i Munkviken innebär bland annat lek, bad och samvaro. Men för barnen är det viktigare än så. "De har vuxit som människor när de lämnar kollot", säger föreståndaren Ola Fahlgren.

Nova Berggren och Alma Andersson har gjort batiktröjor av naturliga råvaror, bland annat av blåbär och gurkmeja.

Nova Berggren och Alma Andersson har gjort batiktröjor av naturliga råvaror, bland annat av blåbär och gurkmeja.

Foto: Maia Nyström

Munkviken2018-07-31 14:03
undefined
Nova Berggren och Alma Andersson har gjort batiktröjor av naturliga råvaror, bland annat av blåbär och gurkmeja.

För åttonde året i rad är sommarkollot i Munkviken i full gång. Barn mellan åtta och tolv år samlas i tio dagar på den idylliska platsen vid havet. Barnens skratt ekar högt och skog, hällar och en sandstrand omfamnar området.

Men Munkvikens läger är inte självklart, gång på gång hotas det av nedläggning. Vartannat år upphandlas verksamheten och vartannat år slits de mellan hopp och förtvivlan.

– Vi önskar att kollot blir en självklarhet varje år. För barnen är det mer än bara en läger – jag brukar säga att det är en tio dagars livsutbildning att vara här. Det skulle vara en stor sorg för alla om det lades ned, säger Ola Fahlgren, föreståndare för kollot.

Förslaget: Inget Munkvikenkollo i sommar - satsar istället på hemmakolloPolitiker slopar förslag på nedläggning: ”Vi vill ha kvar kolloverksamheten”

Evig vänskap

Förutom att barnen får nya vänner – många som varar i många år – växer de som människor, de övar på att samarbeta och respektera varandra, menar han och fortsätter:

– Men viktigast av allt är att de lär känna sig själva.

undefined
Aron Markstedt, Alfons Lundberg och Bo Olsson njuter alla till fullo.

Det är lägerchefen Anna Bontu Vikströms sjätte år på kollot. Av cirka 300 sökande får 60 barn plats, varav hälften är prioriterade, men Anna menar att lägret är lika viktigt för alla.

– Här är det ingen som dömer någon. Vi möter dem som ett oskrivet blad och det ger en möjlighet att vara den de vill vara, säger hon.

Relationer

Av många tillfrågade är det bara ett barn som vittnar om hemlängtan, men säger det förvisso med ett skratt på läpparna. De allra flesta tycker att det bästa med kollot är att få skratta, och vännerna så klart.

Det tuffaste utmaningen verkar inte vara hemlängtan, utan det faktum att de inte får använda sina mobiltelefoner.

– Det finns några anledningar till det. Men en viktig aspekt är att barnen då får en chans att skapa riktiga relationer till dem som är på lägret, i stället för att ägna sig åt sociala medier, säger Anna Bontu Vikström.

undefined
Aron Markstedt skojar med känslan Glädje under temadagen. Amelié Thompson bredvid.
Sommarkollo

Skellefteå kommuns sommarkollo har rötter som går tillbaka till 1938 då föreningen Skellefteå Barnens dag, bildades.

Under många år anordnades kollot först på Burviks sommargård.

Sedan 2010 anordnas kollot på Munkvikens lägergård.

Källa: Skellefteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om