I Ljusträskbäcken finns ett stort och livskraftigt bestånd av den hotade flodpärlmusslan. Enligt Patrik Olofsson, limnolog på länsstyrelsen i Norrbotten, finns det omkring 750 000 individer vilket är det näst största beståndet i Sverige.
Under torsdagen och fredagen arbetade han tillsammans med kollegan Susanna Andersson för att inventera närliggande bäckar.
– Vi ska söka musslor i bäckar där vi inte har kollat efter flodpärlmusslor tidigare. Vi vet att det finns mycket musslor i Ljusträskbäcken och inför att vi ska försöka bevara det här beståndet ska vi utreda hur utbrett det är, säger Susanna Andersson, naturskyddshandläggare.
Enligt henne kan det i framtiden bli ett naturreservat där.
– Vi har en dialog med Sveaskog som äger den här marken om vad vi ska ha för skydd och så där. Ett första steg är att utreda var flodpärlmusslan finns och sedan ska vi diskutera vad som krävs för att bevara den, säger hon.
Förra året inledde länsstyrelsens naturskyddenhet ett arbete för att skydda värdefulla sötvattenmiljöer med hjälp av naturreservat. I dagsläget finns det tre sådana naturreservat i Norrbotten.
– Ljusträskbäcken är högintressant för ett naturreservat, men det är ingenting som är bestämt än, säger Susanna Andersson.
Men hon säger också att det tar väldigt lång tid att bilda ett naturreservat så det skulle i så fall ligga några år bort.
Till hösten ska även andra områden undersökas.
– Jag håller på att välja ut olika områden där jag ska se hur naturvärdena ser ut. Eftersom det finns livskraftiga bestånd av flodpärlmussla i de bäckar jag ska inventera vet vi redan att värdena är höga, men jag ska inventera dem och titta på avgränsningar om det ska bli ett reservat, säger hon.
Patrik Olofsson beskriver att Ljusträskbäcken har optimala förutsättningar för flodpärlmusslan.
– Om vi lyckas skydda beståndet för ytterligare påverkan finns det goda förutsättningar att vi kan bevara det. Om man har ett väl fungerande flodpärlmusselbestånd är det gynnsamt för alla naturligt förekommande arter, säger han.
Han uppger att musslorna utför viktiga ekosystemtjänster – till exempel filtrerar en flodpärlmussla 50 liter vatten per dygn. I området tror han att det finns fler musslor.
– Vi vet att det finns flodpärlmusslor i tre biflöden till den här bäcken så det är nog ganska rimligt att uppskatta att det totalt i det här området säkert finns närmare en miljon individer, säger han.
Under 2005 inleddes mer riktade inventeringar mot flodpärlmusslan och miljöövervakningen påbörjades i större skala. Patrik Olofsson säger att de successivt byggt upp kunskapen sedan dess. I dag finns det 63 vattendrag i Norrbotten med flodpärlmusslor.
– I nästan alla har vi en beståndsuppskattning om hur statusen på populationen är, förutom i de riktigt stora vattendragen som Piteälven och Råneälven där det är svårt att undersöka, säger Patrik Olofsson.
Det går att dyka i större vattendrag i stället för att leta efter musslor med vattenkikare. Det är inte lika vanligt, men i fjol gjordes det i Skellefteälven bland annat.
– Jag sitter med i Nationella flodpärlmusselgruppen där vi tillsammans med dykare i Skellefteå och finska kollegor ska försöka ta fram en dykmetodik som går att använda i större vattendrag för att kunna göra en beståndsuppskattning även där. Nästa steg är att börja undersöka de stora vattendragen.