Thomas var tidigt ute med mikrobryggeri

Skelleftesonen Thomas Bingebo gjorde ölintresset till sitt yrke. Han är i dag en välkänd profil i bryggeribranschen och var en av de i Sverige som tidigt vågade satsa på ett mikrobryggeri. Sedan elva år driver han och några kompisar Oceanbryggeriet.

Thoms Bingebo utanför Oceanbryggeriet som är en byggnad som sticker ut på industriområdet.

Thoms Bingebo utanför Oceanbryggeriet som är en byggnad som sticker ut på industriområdet.

Foto: Foto: Lars Andersson

Mölndal, Göteborg2018-11-22 18:00
undefined
Thoms Bingebo utanför Oceanbryggeriet som är en byggnad som sticker ut på industriområdet.

De flesta minns Thomas Bingebo i Skellefteå som medlem i bandet Holger Danske och stor fotbollsentusiast. Han har en magisterexamen i historia i grunden, men tiden blev hans intresse också hans yrke.

– Jag reste till England rätt ofta. En orsak var Arsenal. En annan blev med tiden att jag började gilla hela den engelska pubkulturen, som knappt hade fått fäst i Sverige då.

Bryggerihjälp

Med tiden har den exporterats även till Sverige genom bland annat en kedja som Bishop Arms.

undefined
Från eventdelen i Oceanbryggeriets nya lokaler går det att överblicka bryggeriet.

– Det De behöver inte vara dunka dunka musik. De lockar en mognare publik, liksom att puben serverar olika slags öl och inte bara ”en stor stark”.

Thomas flyttade till Göteborg för att plugga. Han hade kompisar som var i bryggeribranschen och kom i kontakt med irländaren Cuilan Loughnane.

– Vill du ha hjälp i bryggeriet? undrade Thomas.

Starta eget

Flyget gick till Dublin där han blev lärling på bryggeriet, som också hade egen pub, och lärde sig grunderna under 2,5 år. Därefter fick Thomas chansen att jobba på ett bryggeri i Templeane, ett samhälle med 2500 invånare och 32 pubar.

undefined
I dag bygger Thomas Bingebo och hans kollegor ungefär 300 000 liter öl år år på Oceanbryggeriet.

Sedan ledde kontakterna vidare till Jämtlands Bryggeri.

– Vid det laget hade jag blivit rätt less på Dublin. De skulle dessutom byta utrustning där. Dessutom växte mina planera på att någon gång i framtiden starta ett bryggeri, säger Thomas.

Tuff konkurrens

För elva år sedan, 2007, återkom han stadigvarande till Göteborg. Då hade det varit en resa mot det egna bryggeriet som han startade med några kompisar i lokaler i Göteborg som tidigare tillhört Lyckholms Bryggeri.

– I september 2007 gjorde vi första bryggningen. Från början var det bara jag som jobbade där. De andra tre delägarna kom in löpande.

– Man var tvungen att jobba hårt för att sälja sig in på en pub. I dag är konkurrensen ännu tuffare.

Stor investering

Det visar också statistiken från Sveriges Bryggerier. 2008 fanns det 34 stycken bryggerier i hela landet. 2017 hade siffran nästan tiofaldigats till 337 stycken. Det är inte konstigt att mikrobryggerierna ses som en av de snabbast expanderande näringarna det senaste decenniet.

undefined

I januari 2017 var det dags för Oceanbryggeriet att flytta – från centrala Göteborg till nybyggda lokaler om 1000 kvadratmeter i grannkommunen Mölndal.

– Vi kunde vara med och rita lokalerna. Det blev rätt många miljoner i investering, men vi fick ändamålsenliga lokaler. Här är väldigt lättjobbat, berättar Thomas som i praktiken verkar i en värld av humle och malt.

”Som AC/DC-låtar”

– Maltsorterna är lättare att skilja åt än humlen. Många av humlesorterna är lite som AC/DC-låtar, varianter på samma tema.

Oceanbryggeriet har gått bra sedan start.

– Vi har aldrig haft röda siffror. Första året var det möjligen runt plus minus noll, säger Thomas och konstaterar han befinner sig i en bransch där det krävs offer titt som tätt. I dag brygger Ocean Bryggeriet ungefär 300 000 liter per år i form av tolv öl och en cider.

– På det här utrymmet skulle vi kunna dubbla produktionen och lite till.

Kändisar

De har gjort sorter som blivit snackisar. En ale heter Glenn nr 5 och har blivit lite av en supporter öl för IFK Göteborg som har en historia av Glennar: Hysen, Strömberg, Holm och Schiller.

En annan fick musikprofilen Ebbot Lundberg namnge.

– Den var en av de första kändisölen, men vi har lagt ned den nu.

Levererar själv

En del av jobbet är att sälja in produkterna till pubar, en annan är att se till att de blir så populära att de kvalar in i sortimentet hos Systembolagets butiker.

– Vi säljer det mesta själv och levererar det också. Vi finns mest i Göteborgsregionen, södra Sverige och på ett antal pubar i Stockholm.

Affärsmässighet

Thomas betonar att det inte går att överleva utan affärsmässighet i grunden.

– Jag förstår att det finns många som har passion för att brygga öl och vill leva på det. Många yngre upptäcker snart att bokslutet inte ser så skoj ut.

– Råvaror är en liten del av del totala kostnaden. Det är anställda, lokaler och el som drar. Ligger vi bra till har vi tio procents vinstmarginal

Oceanbryggeriet har investerat vinster i processen, bland annat genom bättre teknik. I de nya lokalerna finns dessutom en eventdel där det går ha allt från luncher till after work och provsmakningar.

– Vi har en del öppna ölprovningar. Vi har också visningar och föreläsningar här.

Bing Ocean

I dag har Oceanbryggeriet i Mölndal tre delägare och fyra anställda.

Thomas Bingebo har ett alter ego, bryggare Bing Ocean.

Bakgrund: Född I Umeå. Familjen flyttade till Skellefteå 1969.

Bosatt i Göteborg sedan 1993.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!