Ministerbesök i inlandet: Peter Eriksson fick se en annan sorts bostadskris

Svårigheterna att bygga i glesbygd stod i fokus när bostadsminister Peter Eriksson (MP) besökte Norsjö, Malå och Arvidsjaur.

31 januari 2018 16:19

Peter Eriksson hade bjudits in av inlandskommunerna i Region 8 och på programmet stod en rundtur i en konferensbuss där ministern med egna ögon fick se vilka förutsättningar och utmaningar området står inför.

Ett stopp blev i Lappkåtaudden utanför Risliden, där Ulf och Ethel Lindfors efter många om och men fick sätta upp ett fritidshus.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

 

Det gick till slut, men först efter mycket krångel och pappersexercis och att makarna Lindfors själva bekostat en detaljplan.

– Att jag skulle måsta göra en detaljplan för hela Lis-området för att flytta hit mitt eget hus på min egen mark, det var inte det som var meningen, sa Ulf Lindfors.

Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (S) efterlyste också lättnader i strandskyddsreglerna i sådana här områden.

– Vi har 2 800 invånare, 8 727 sjöar och tre älvar och vi får lika förbannat inte bygga, sa hon.

Ministern höll med om att det är orimligt att ha samma Lis-regler i Stockholm som i Norrlands inland:

– Vi ska titta på om det går att förändra och göra mer flexibelt.

Strandskyddet är ett exempel på lagstiftning som utgår från ett storstadsperspektiv men lång ifrån det enda.

Norsjös kommunchef Katarzyna Wikström redogjorde för olika strukturer som sätter stopp för bostadsbyggande i glesbygd och som därmed driver på urbaniseringen. Det handlar inte minst om svårigheterna att få lån:

– Om man vill bygga hus i Skellefteå och behöver låna tre miljoner säger banken ”varsågod, vill ni inte låna mer?” Men här går det inte. Det finns en struktur som gör att man inte kan bosätta sig var man vill.

Hon tycker att det finns mycket i landsbygdsutredningen som är bra, bland annat att man ska utreda om det går att underlätta finansieringen, men uppmanade ministern och regeringen att ta fler steg.

– Tänk er för så att det blir bra, var budskapet från Katarzyna Wikström.

Peter Eriksson håller med om att många lagar och regler utgår från ett storstadsperspektiv.

– Det är en helt annan situation här än i Stockholm och det måste man se som lagstiftare. Samtidigt måste tillämpningen av lagen bli mer rimlig, sa han.

Efter besöket i Risliden gick turen vidare till Malå, Svansele vildmarkscenter och Arvidsjaur.

– Det är väldigt intressant att åka runt och se de praktiska problem som finns i små kommuner, till exempel kring kompetensförsörjning och bostadsbyggande, tycker Peter Eriksson.

Region 8 är en sammanslutning som syftar till att stärka kommunernas roll och utveckling. De kommuner som är med är Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa