Bästa tipsen: Ha en god – och hållbar – jul

Klimathotet ligger över oss, och aldrig har väl behovet av att konsumera medvetet – och mindre – varit så stort som nu. Men låt inte detta döda julstämningen, för det går alldeles utmärkt skapa en god och hållbar jul.

Emma Sundh.

Emma Sundh.

Foto: Privat

Miljö2018-12-09 12:00

Att Handelns utredningsinstitut (HUI) i år utnämnde det återvunna plagget till årets julklapp visar att hållbarhet har fått en ny plats på samhällsagendan. Men traditioner sitter djupt och julhandeln väntas ändå slå nya rekord i år.

– Man ger mycket för att man vill visa kärlek. Men det vi egentligen vill är att umgås, säger Emma Sundh, bloggare på Emmas Vintage och en av initiativtagarna till gräsrotsrörelsen Klimatklubben och hashtaggen #skraltundergranen.

undefined
Emma Sundh.

Många börjar också känna att de vill ta sig an julen på ett hållbarare sätt än tidigare. Men det är inte helt lätt att tänka nytt när det gäller en så traditionstyngd högtid. Tid och eftertanke hjälper, menar Emma Sundh.

– Jag tror på att lägga tid på julklappar och hitta det där specifika grejen i stället för att maxa. Och var ute i god tid, ha julen i åtanke länge. Att planera vad man ska köpa och äta, så att man inte rusar ut en vecka innan och rafsar ihop något. Det är då de dåliga köpen görs, säger hon.

Se över inköpen

Att något håller på att hända, visar också det faktum att second hand-shopping blivit hetare igen. I en Sifo-undersökning gjord av Tradera och Avfall Sverige uppger 36 procent av de tillfrågade att de känner obehag inför att köpa massproducerade saker. Enligt samma undersökning uppger var femte svensk att de köper mer second hand nu än för två år sedan.

För Emma Sundh kom uppvaknandet en jul för några år sedan.

– Jag satt där, trött och mätt och undrade om det inte var slut snart. Jag hade fått flera på skoj-julklappar och jag tänkte: behöver jag allt det här eller vill jag hellre ha saker jag verkligen önskar mig?

Nya glasögon

Emma Sundh menar att det handlar om att skaffa sig en ny syn på saker.

– Har man fått på sig klimatglasögonen och tänker på våra konsumtionsmönster så får man perspektiv. Det leder också till en känsla av att vara nöjd, att inte hela tiden sträva efter mer.

Men bara för att man själv har blivit mätt på det traditionella konsumtionsbeteendet kring jul, betyder det inte att alla i ens omgivning tycker likadant.

– Man får vara öppen för att andra kan behöva lite tid för att smälta det nya. Kanske funkar det inte detta år, men nästa år kanske det lyckas bättre, säger Emma Sundh.

EMMA SUNDHS BÄSTA TIPS FÖR HÅLLBAR JUL

+ Ta dig tid med julklapparna och köp gärna något unikt på second hand, eller tillverka något själv.

+ Pyssla med naturen! Plocka mossa och ta in kottar från skogen och spraymåla dem i miljövänlig guldfärg.

+ Ska du resa bort över jul? Ta tåget hellre än flyget eller bilen.

+ Släck julbelysningen när du inte är hemma.

+ Skippa julpapperet. Papper är en kort njutning som vi bara river sönder, så välj något annat, eller återanvänd gammalt presentpapper, slå om ett jutesnöre och dekorera med en kvist.

KLIMATSMARTA JULTIPS

Julklappar:

+ Ge bort en upplevelse i stället för en sak.

+ Tillverka julklappen själv. Till exempel något ätbart som du slår in i en vacker burk eller ask.

+ Handla begagnat. Second hand-butikerna är bra på att lyfta fram sådant som kan bli bra gåvor, som en packe linneservetter eller en vacker vas.

+ Ett abonnemang på en tjänst, en prenumeration på en tidning eller ett medlemskap i någon organisation kan också bli en uppskattad julklapp.

+ Skänk pengar till välgörande ändamål i mottagarens namn.

+ Välj kvalitet framför kvantitet: en välvald julklapp är bättre än tre stressköpta.

+ Ge bara bort sådant som personen verkligen önskar sig.

Mat:

+ Många av julbordets läckerheter är kötträtter och svåra att avstå från. Kör delvegetariskt och välj ekologiskt så långt det bara går.

+ Laga inte så mycket och skippa rätterna som ändå ingen äter.

+ Välj MSC-märkt torsk eller sej i stället för lutfisk, och se till att laxen är Kravmärkt.

+ Baka pepparkakor av egen deg eller kolla att den färdiga degen inte innehåller palmolja.

+ Förvandla matresterna efter julbordet till nya rätter eller frys in och spara till senare.

Dekorationer:

+ Välj en Kravmärkt och närodlad gran och se till att den återvinns efter användning.

+ Tända ljus är ett måste på julen, men välj helst ljus gjorda av 100 procent stearin. Undvik paraffinljus då de tillverkas av fossila bränslen.

+ Skippa de vanliga värmeljusen i aluminiumkopp och köp återanvändningsbara glaskoppar med refilljus.

+ Köp julpynt second hand.

Källa: Metro, Husligheter, Emmas Vintage, Ekomorsan, Aktuell Hållbarhet, Naturskyddsföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!