Miljardprojekt för biltest i Arjeplog presenterades

Om planerna går i lås, det vill säga om finansieringen lyckas och att kunder visar intresse, kommer en klimathall att byggas i Arjeplog. Anläggningen ska utgöra ett komplement till biltestverksamheten så att biltestsäsongen kan förlängas, eller pågå året runt. Satsningen beräknas kosta en miljard kronor (1 000 000 000 kronor).

17 mars 2015 19:50

Planerna presenterades i samband med biltestseminariet i Arjeplog på tisdagen. Anläggningen går under namnet Artic Arc. Lars Holmqvist, tidigare ordförande i underleverantörernas organsiation Clepa, presenterade projektet.

– Anläggningen ska omfatta 60 000 kvadratmeter, kunna hålla sju minusgrader och vara användbar året runt.

Lars Holmqvist förklarade nyttan med en inomhushall.

– Vintern räcker inte, vi kan inte helt lita på vintervädret och nya bilmodeller ska ut fort på marknaden. Och varför ska inte alla tester kunna göras här.

Biltestorganisationen Swedish Proving Ground Assosiation (SPGA) har drivit frågan hårt. Ordförande Sture Lestander tror att ett beslut om bygget kan komma före höstens älgjakt.

– Då blir det i vart fall ett ja eller nej, säger han.

Blir det ett ja så ska miljardprojektet stå klart 2017.

– Det är ett unikt projekt. Det finns inget liknande i hela världen, säger han.

I anläggningen ska det mesta kunna testas. Men Lars Holmqvist och Sture Lestander efterlyste ändå synpunkter från industrin. Man vill kunna bli så kompletta som möjligt.

Anläggningens tänkta placering är på Colmis biltestområde inom testcirkeln med en radie av en kilometer.

Harald Fjellström, vd för Colmis, berättar att hans företag erbjöd platsen som redan är ett biltestområde.

– Då går det att komma igång med bygget snabbt. Det kommer att betyda mycket för Arjeplog och blir en milstolpe i biltestverksamhetens historia, säger Fjellström.

Projektidén går ut på att anläggningen ska ha en extern huvudägare och att den ska vara öppen för alla biltestverksamheter.

– Det ska gå att hyra in sig för en dag, några timmar eller veckor, säger Lars Holmqvist.

Biltestseminariet Swedish Automotive Testing Seminar (SATS) pågår i två dagar och genomförs av Luleå Tekniska Universitet, Swedish Proving Ground Assosiation (SPGA) och Test Site Sweden (TSS).

Under tisdagen talade Hans G Pettersson, ämnesråd på Näringsdepartementet om vikten av att testorter i Sverige samarbetar och om möjlig expansion.

– Tidigare sa man ”The sky is the limit”, men så är det inte längre. Vi har ju redan fordon på månen.

Bertil Sundkvist/NN

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion