Ett annorlunda midsommarfirande i Bonnstan

Årets traditionella midsommarfirande i Bonnstan var inställd men trots att dansen runt majstången uteblev så trivdes besökarna.

Midsommar 19 juni 2020 19:00

Under klarblå himmel och i solens varma strålar så blomstrade gemenskapen, om än lite på avstånd. Midsommarfirarna höll sig kring sina bonnstadskammare, några gjorde picknick i det gröna, andra åkte gummibåt i älven och någon tog sig ett svalkande dopp. Per Andersson som firar midsommarafton tillsammans med sin sambo Sthina Lindberg i hennes familjs kammare berättar.

– Förra året var det så mycket folk här. Nu var det hur enkelt som helst att få en parkering. Här sitter folk en bit ifrån varandra, väntar på sin tur och tar hänsyn. Visst känns det lite märkligt och annorlunda men vi kommer att ha jättetrevligt ändå, säger Per glatt.

Även Tage Furberg firar midsommar i en kammare som han har tillsammans med sin bror Ture Furberg.

– Vi har en gammal tradition sedan många år tillbaka. Vi firar midsommar i Bonnstan med kaffe och jordgubbstårta. I år blir det inte så mycket ståhej och dans runt midsommarstången men i dessa tider så känns det bara bra, säger Tage innan han går mot sin kammare.

Syskonen Mimmi och Ida Leonardson sitter på en filt lite på avstånd från andra besökare som fikar. Då och då brukar de göra ett besök hos mormor Barbro Lundqvist och morfar Roland Lundqvist, som har en bonnstadskammare i kyrkstan.

– Vi har med oss jordgubbar, spelar Yatzy och myser i det fina vädret, säger Mimmi och Ida tillägger.

– Det svåraste i dessa coronatider är att vi inte får ge mormor och morfar en kram!

Över området ljuder musiken av dragspel och besökarna verkar trivas i solskenet. Berith Stenlund och Berit Wiklund tog en kaffe med hembakta cornflakesdrömmar.

– Det är härligt med stämningsfull dragspelsmusik. Det kan inte bli bättre, säger Berith och Berit glatt.

Många promenerade vid älven och vid kyrkholmen höll Johan Kling och Pär Sundbom på att pumpa upp sina gummibåtar.

– Fotpumpen funkade på Pärs båt men inte på min, så jag får blåsa upp den. Tur jag har bra lungor, skrattar Johan och Pär fortsätter.

– Snart kommer åtta polare som åkt från Medlefors. Då måste vi ha båtarna i älven så att vi kan haka på. Det ska bli skönt att bara ligga och slappa i älven.

Lasse Hilke har tillsammans med sin son Viktor och hunden Gandhi gått en promenad runt älven. Plötsligt har Gandhi hoppat ner i älven för att ta sig ett svalkande dopp i värmen.

– Han älskar vatten, skrattar Lasse och klappar om sin fina hund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Framtidstro efter fem år på Burträsk camping

Framtidstro efter fem år på Burträsk camping

Är du Elinas räddare? • Trafikolyckan för fem år sedan sitter i minnet ännu • ”Däcket sprängs” • Nu söker vi dom som hjälpte Elina

Är du Elinas räddare? • Trafikolyckan för fem år sedan sitter i minnet ännu • ”Däcket sprängs” • Nu söker vi dom som hjälpte Elina

Midsommarfirandet tillbaka i Bonnstan • Fint väder lockade stort antal firare

Midsommarfirandet tillbaka i Bonnstan • Fint väder lockade stort antal firare

En vecka till midsommar – här är första väderprognosen

En vecka till midsommar – här är första väderprognosen