Ett annorlunda midsommarfirande i Bonnstan

Årets traditionella midsommarfirande i Bonnstan var inställd men trots att dansen runt majstången uteblev så trivdes besökarna.

Per Andersson och sambon Sthina Lindberg firar midsommar i familjens bonnstadskammare. Här hämtar Pär vatten och på avstånd i vattenkön står Torgny Berglund och Tage Furberg.

Per Andersson och sambon Sthina Lindberg firar midsommar i familjens bonnstadskammare. Här hämtar Pär vatten och på avstånd i vattenkön står Torgny Berglund och Tage Furberg.

Foto: Carina Kvist

Midsommar2020-06-19 19:00

Under klarblå himmel och i solens varma strålar så blomstrade gemenskapen, om än lite på avstånd. Midsommarfirarna höll sig kring sina bonnstadskammare, några gjorde picknick i det gröna, andra åkte gummibåt i älven och någon tog sig ett svalkande dopp. Per Andersson som firar midsommarafton tillsammans med sin sambo Sthina Lindberg i hennes familjs kammare berättar.

– Förra året var det så mycket folk här. Nu var det hur enkelt som helst att få en parkering. Här sitter folk en bit ifrån varandra, väntar på sin tur och tar hänsyn. Visst känns det lite märkligt och annorlunda men vi kommer att ha jättetrevligt ändå, säger Per glatt.

Även Tage Furberg firar midsommar i en kammare som han har tillsammans med sin bror Ture Furberg.

– Vi har en gammal tradition sedan många år tillbaka. Vi firar midsommar i Bonnstan med kaffe och jordgubbstårta. I år blir det inte så mycket ståhej och dans runt midsommarstången men i dessa tider så känns det bara bra, säger Tage innan han går mot sin kammare.

undefined
Syskonen Mimmi och Ida Leonardson sitter på en filt lite på avstånd från andra besökare. Berith Stenlund och Berit Wiklund till höger, trivdes i Bonnstan på midsommarafton.

Syskonen Mimmi och Ida Leonardson sitter på en filt lite på avstånd från andra besökare som fikar. Då och då brukar de göra ett besök hos mormor Barbro Lundqvist och morfar Roland Lundqvist, som har en bonnstadskammare i kyrkstan.

– Vi har med oss jordgubbar, spelar Yatzy och myser i det fina vädret, säger Mimmi och Ida tillägger.

– Det svåraste i dessa coronatider är att vi inte får ge mormor och morfar en kram!

Över området ljuder musiken av dragspel och besökarna verkar trivas i solskenet. Berith Stenlund och Berit Wiklund tog en kaffe med hembakta cornflakesdrömmar.

– Det är härligt med stämningsfull dragspelsmusik. Det kan inte bli bättre, säger Berith och Berit glatt.

Många promenerade vid älven och vid kyrkholmen höll Johan Kling och Pär Sundbom på att pumpa upp sina gummibåtar.

– Fotpumpen funkade på Pärs båt men inte på min, så jag får blåsa upp den. Tur jag har bra lungor, skrattar Johan och Pär fortsätter.

– Snart kommer åtta polare som åkt från Medlefors. Då måste vi ha båtarna i älven så att vi kan haka på. Det ska bli skönt att bara ligga och slappa i älven.

Lasse Hilke har tillsammans med sin son Viktor och hunden Gandhi gått en promenad runt älven. Plötsligt har Gandhi hoppat ner i älven för att ta sig ett svalkande dopp i värmen.

– Han älskar vatten, skrattar Lasse och klappar om sin fina hund.

Lasse Hilkes hund Gandhi tog sig ett svalkande dopp i älven vid Kyrkholmen.
Lasse Hilkes hund Gandhi tog sig ett svalkande dopp i älven vid Kyrkholmen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!