Vattenverket: Nu testas mixen som ska ge Skellefteå gott vatten

Guldstadens vattenverk kör nu för fullt och de åtta anställda har flyttat in. Men än spolas vattnet ut i älven och först i vinter får Skellefteborna smaka.

Även i foajén är dekoren i guldfärg.

Även i foajén är dekoren i guldfärg.

Foto: Jeanette Lövgren

Medle2019-09-25 18:30
undefined
Guldstadens vattenverk står klart och Andreas Johansson med kolleger har flyttat in.
undefined
I den här gången ska studiebesöken kunna stå och titta på vattenprocessen. Det finns fönster vid några utvalda ställen.
undefined
Här är ett litet hus som innehåller en ventilkammare. Här kopplas alla ledningar ihop. I öppningen i skogen går ledningarna mot Skellefteå.
undefined
Andreas Johansson på baksidan av vattenverket. Den låga grå utbyggnaden är reservoar och rymmer 4 800 kubikmeter. Där förvaras färdigt dricksvatten cirka 4-6 timmar innan det släpps iväg mot Skellefteå.
undefined
Drifttekniker Albin Malm jobbar i det ljudisolerade och fräscha kontrollrummet. Det ska bli ännu fler skärmar att ha koll på framöver.
undefined
Här syns bassängerna i filterhallen. Där blir vattnet rent från partiklar då det rinner genom sand.
undefined
I detta rum finns luftningstrappan. När vattnet utsätts för luft försvinner järn och mangan.

Själva byggnaden har stått klar sedan länge med guldglänsande plåtar som dekoration.

Inomhus fortsätter provningarna.

– I vintras var det entreprenörerna som gjorde sina tester och de handlade om att utrustningen ska fungera, berättar enhetschefen Andreas Johansson.

Efter slutbesiktningen i april tog kommunens personal över, och i början fick driftteknikerna komma dit två i taget för inskolning.

Byter rubbet

Han säger att det är ovanligt att en kommun byter både vattenverk och vattenförsörjning samtidigt. Det handlar alltså inte bara om modernare utrustning (Abborrverket är över 50 år gammalt), utan också om ett helt nytt råvatten.

– Vi började med provtagningar i de olika uttagsställena för att se vilket innehåll råvattnet hade. Därefter började vi blanda.

Successivt har man ökat mängderna vatten som tas in i verket. Nu kör man 16 000 kubikmeter per dygn, vilket är 16 miljoner liter. Det är lika mycket som dagens förbrukning från Abborrverket.

Nu i september har personalen flyttat sin formella arbetsplats till de nya lokalerna. När de inte tränar in sig på anläggningen far de ut och gör tillsyn och underhåll i de övriga 27 vattenverken.

– Målet i nuläget är att vi ska få till ett tjänligt vatten, och alla anställda ska känna sig trygga med driften.

– Sedan ska vi också jobba med smaken. Jag har nyligen provat dricka det för första gången, det smakar gott och var väldigt kallt.

Någon gång vid nyår är det tänkt att vattnet ska börja användas.

Hur har ni då ”lärt känna” vattnet?

– Vi har sett att olika brunnar ger olika kvalitet. Totalt finns det 30 brunnar på de fyra uttagsställena. Några är sämre och ger vatten med för hög järnhalt. De ska utredas vidare och kanske byggas om, men det är inte bråttom.

Höga halter järn

Det personalen fokuserar sig på är brunnarna med bra kvalitet. Om kvaliteten är stabil, och vattnet rinner till bra, så räcker det för att man ska klara Skellefteås behov de närmaste åren.

Utöver höga järnhalter har det inte varit några konstigheter med råvattnet.

När det gäller tekniken så har vissa barnsjukdomar upptäckts och åtgärdats. En kloranläggning har förbättrats och styrsystem har åtgärdats. Värmen i huset fungerar inte, och ska inom kort komma igång.

Låsta dörrar

Det har gått mer än ett år sedan Norrans förra besök. Nu går vi på rundvandring i de färdiga lokalerna. Fast vandringen blir kort, de flesta dörrar låsta och det är bara i gröna zonen besökare får röra sig.

Det finns en gång där studiebesök ska kunna se in i driften. Det är fönster på några ställen och besök torde bli populära.

– Jo, det är redan intresserade som hört av sig. Men vi har sagt nej till alla besök fram till vi börjar leverera vatten. Vi måste koncentrera oss på uppgiften och bli varma i kläderna, säger Andreas Johansson.

undefined
Även i foajén är dekoren i guldfärg.

Bättre arbetsmiljö

Själv har han jobbat på VA-enheten sedan 2008 och varit chef i tre år. Han har varit med i planeringen ända sedan förstudien, då han var drifttekniker och fackligt ombud.

Han säger att lyftet rent arbetsmiljömässigt är enormt.

– Hör själv, vi sitter i ett verk som är i full drift och det hörs ingenting, säger han. Abborrverket kan du höra även om du står utomhus.

Bättre belysning, luftavfuktning och lyfthjälpmedel är annat han nämner.

Dyrast hittills

Vattenprojektet är det dyraste projekt Skellefteå kommun gjort hittills, budgeterat till 610 miljoner.

Känner du press att det måste bli bra?

– Jovisst! Vi känner oss helt lugna med att vi ska få till ett bra och säkert vatten som inte sprider några smittor, såsom cryptosporidium. Men vi vill ju också att det ska anses gott, och att Skellefteborna blir nöjda.

Arbetsplatsen är dimensionerad för 20 anställda, och vattenverket kan göra 30 000 kubikmeter vatten per dygn trots att det bara behövs 16 000 kubikmeter.

När vattenverket projekterades siktade Skellefteå på 80 000 invånare. Nu är det tal om 100 000 invånare.

Vatten, det kommer alla att kunna få.

Vattenverket godkändes – nu har kommunen tagit överSnart står Skellefteås nya vattenverk klart Nya vattenverket: Här kommer rören på platsHär ska Skellefteås nya vatten pumpas från älvenHär satsar Skellefteå kommun 610 miljonerHär blir nya vattnets väg genom SkellefteåSå görs grävningarna från Medle
Ekonomin

Vattenprojektet är budgeterat till 610 miljoner och nya VA-anläggningar i Klutmark till 15 miljoner. Totalt alltså 625 miljoner.

Enligt nuvarande prognos ska de sammanlagda kostnaderna sluta på 623 miljoner. Alltså två miljoner mindre än väntat. Men först i slutet av nästa år kan kostnaderna summeras.

Det uppger verksamhetschef Helena Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!