Mattias och Lollo Wikström sitter ute och äter lunch i deras utekök. Det ligger vid deras stuga längst älvkanten i Medle. Det är en fin dag, solen skiner och en svag bris får löven att dansa i trädkronorna. Bakom uteköket ser man älven ligga och glittra och de berättar att de har byggt sin egna lilla idyll här.
– Vi har haft stugan i 20 år och vi har egentligen alltid haft en idé om att göra ett utekök. När vi sedan fick tag på en pizzaugn började vi fundera på vi skulle förverkliga vår dröm, berättar Mattias Wikström.
På deras tomt hade de ett litet hus som de bestämde sig för att riva och materialet från det huset blev grunden till deras utekök.
– Från det huset kunde vi använde gammalt fint trä, glasfönster och gamla dörrar som vi sågade ut och satte in glas i, säger Mattias Wikström.
Väggen som består av gamla fönster och dörrar står mot älven och resten av väggarna är pryda med fint gammalt trä. De har också byggt ett tak som skyddar själva köksdelen. Som är utsmyckad med diverse blommor och grönsaker, samt köksredskap.
– Ett tips som jag vill ge är att bygga ett tag över uteköket, eftersom nu kan vi använda uteköket även när det regnar och det är väldigt mysigt att sitta här även då, säger Lollo Wikström.
– Om jag fick ge ett tips skulle det nog vara att tänka på åt vilket håll det blåser innan man börjar bygga sitt utekök, tillägger Mattias Wikström.
Mattias och Lollo Wikström står och skalar äpplen medan deras hund nosar efter något gott. De berättar att de började bygga uteköket utan ritning sommaren 2020. Nu har det blivit en plats där både unga som gamla kan hänga.
– Det känns som att vi får en enorm sammanhållning då vi i familjen spenderar väldigt mycket tid här, vi kan till exempel bara sitta här och äta pizza här i över två timmar. Eller så sitter vi och spelar spel, berättar Mattias Wikström.
– Det har som blivit vår samlingspunkt, när vi är här ute i stugan då är det här som vi hänger, tillägger Lollo Wikström.
När de lagar middag tillsammans brukar de väldigt ofta laga pizza i pizzaugnen, men de brukar också laga våfflor eller fritera deras egen zucchini.
– Det är mysigt att laga mat här, vi brukar även göra det när det blir höst och mörkret har börjat falla och det inte är alltför kallt. Då brukar vi elda och tända ljus, berättar Lollo Wikström.