Med känsla för miljö och närproducerat

Här råder filosofin att inget nytt kommer över tröskeln. Såvida det inte är begagnat eller närproducerat. ”Det är ett aktivt val, främst för miljön och men också för plånboken.”

22 september 2018 10:00

I Thea Holmqvist och Jonathan Grönlunds hem råder ett vilsamt kaos. Det finns så mycket att se på att det är omöjligt att ta in allt på en gång. Ändå är det inte fullproppat utan det finns ett lugn som gör att man vill sätta sig och betrakta allt. ”Det är bara bra att stöka ner lite, då känns det mindre stökigt och allt blir lugnare”, säger Thea.

Paret, båda snart 26 år, bor i Theas bardomshem i Bureå. Hon är den fjärde generationen Holmqvistare som bor där. Innan hon och Jonathan flyttade in så hade också hennes föräldrar, farföräldrar och farfarsföräldrar hunnit bo där.

– Förut var jag alltid nervös över att bjuda hem folk. Det var för ostädat eller för rörigt och jag kom med ursäkter. Och det är ju så folk gör, ursäktar sig för att de inte städat. Men livet måste få synas och det är så här vi vill ha det, en ständig ongoing process, säger Thea.

De har inte, som många kanske hade gjort, rivit ut det mesta av inredningen och tapetserat/målat om varje rum. Faktiskt så är den ljusa medaljongmönstrade tapeten från när Thea var liten kvar i matsalen.

– Då tyckte jag den var ful, men nu... Jag vet inte vad jag annars kulle vilja ha för tapet, säger hon.

Paret håller sakta, väldigt sakta, men säkert på att sätta sin egen prägel på hemmet. Det blir ett själfullt hem bestående av arvegods, loppisfynd och mängder av eget skapande. Det är snart två år sedan de tog över huset och Thea beskriver det som att "de bor i ett projekt" och vissa saker som andra kan tycka är självklarheter saknas ännu. Som taklampor. Hon åker inte till Ikea och köper en, då är hon hellre utan tills de hittar den rätta.

– Vi handlar bara second hand eller lokalproducerat. Och saker får ta sin tid. Vi köper inte in saker bara för att köpa, utan när vi hittar det vi behöver och tycker om. Har jag letat i två månader efter något, så värnar jag mer om det. Just därför är många rum bara halvklara, säger hon och fortsätter:

– Det vi köpt nytt hemma, som inte är begagnat/arvegods/loppis/gjort själva, det är en säng och soffa, och teknik. Så tänker vi fortsätta, även den dag det kan tänkas bli dags för större renoveringar.

Retrokök eller rymdkök?

På tal om renovering. Köket har kvar sin 90-talsstil med ekskåp och mönstrad linoliummatta. De är inte alls förtjusta i köket. Så det är den första och största renoveringen som väntar. Hon vet ungefär hur hon vill ha det, ett retrokök.

– Men Jonte vill ha köket "lite som ett rymdskepp med en massa knappar". Det är bra att han inte kämpar till döden för sina idéer, säger hon och skrattar.

Även om paret bygger sitt hem tillsammans är Jonathan mer tekniknörd än inredningsfreak. Till exempel så är det en kvadratisk tjock-tv som gäller i spelrummet. Ett format som ska passa bättre till de gamla Nintendospelen, enligt honom.

Den här konsumtionsmedvetenheten kom när Thea reflekterade över hur mycket kläder hon hade.

– Jag insåg hur orimligt mycket kläder jag hade, behövde ju inte tvätta på fyra månader.

Hon pratar om konsumtionens påverkan på miljön. Om hur ett par jeans kan sluka 10 000 liter vatten innan den blir en färdig byxa.

– Det här är ju sådant som skolan borde lära ut, säger hon och fortsätter:

– Jag ifrågasätter verkligen varför vi så ofta pratar om att äta lokalproducerat, men inte att handla till hemmet lokalt. Allt kostar energi, och om vi återanvänder kan vi ta vara på den energi som jorden redan gett, istället för att slösa bort den genom att slänga fullt brukbara saker och köpa nytt när vi tröttnat.

Nu har hon kläder så det räcker länge, men även här gäller filosofin second hand eller närproducerat. Som klänningen hon fick uppsydd av en vän.

Det kan inte vara jätteenkelt att få tag i lokalproducenter?

– Nej, det finns ju inget register. Men jag har börjat på lokala listan på Västerdrottningen. Där samlar jag lokala producenter.

Västerdrottningen är Theas cyberrike, som hon kallar det själv. Där hon delar med sig av sitt skapande, sina drömmar och upplevelser – helst från Västerbotten. Lokala listan är hennes sätt att bidra till att visa att mycket för våra hem finns alldeles intill. Lokalproducerat och lokalinspirerat.

Thea Holmqvist

Bor: I släkthuset som fjärde generation med sambon Jonathan.

Ålder: 25.

Gör: Arbetar som kommunikatör.

Intressen: All form av skapande - från hantverk till fotografi. Utbildad bildjournalist och brinner för att lyfta och värna om det lokala på instagramkontot @vasterdrottningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Therese Tjärnlund