Det var knökfullt i foajén på Medan i Norsjö när Norrans tv-sända debatt drog igång på torsdagen. Äldreomsorgen var dagens första ämne och det hettade till direkt när den numera indragna matserveringen på Gästis och Klockarbo kom på tal.
Mikael Lindfors berättade att bakgrunden till beslutet var att kommunen upptäckte att varje vårdtagare inom hemtjänsten i Norsjö kostade 100 000 kronor mer än länsgenomsnittet.
Därefter gjorde kommunen en utredning om vad det kunde bero på och då föll ljuset på matserveringen på Gästis och Klockarbo.
– Man ska komma ihåg att ett trygghetsboende, eller ett seniorboende som det hette då, är en vanlig lägenhet som man hyr av vårt bostadsbolag, sa Mikael Lindfors.
Mötesplats
Men det är ju en social fråga också, en plats där folk får får mötas, framhöll moderatorn Marcus Melinder.
– De får mötas hur mycket som helst, men vad vi har sagt är att hemtjänsten inte ska servera mat till dem som inte har biståndsbeslut.
– Kommunen ska inte driva en kommunal matservering. Om däremot någon annan vill göra det så får de det, svarade Mikael Lindfors, som även slog ett slag för den trygghetsvärdinna som kommunen har anställt och att pengar nu har omfördelats till hemtjänstinsatser.
Håkan Jansson (KD) var dock inte nöjd med svaret. Han menar att kommunen, innan man tog bort matserveringen, borde ha sett över möjligheterna att hitta ett nytt eller annat alternativ med tanke på hur medborgarna reagerade i den här frågan.
– Vi i alliansen diskuterar möjligheterna att öppna en matsal för våra äldre, sedan i vilken regi och vem som ska driva den är inte bestämt.
Blir gråhårig
– Människovärdet går före penningvärdet. Att jag då har kallats populist tar jag tacksamt emot om jag får våra äldre att må bättre och bli tryggare i vår kommun, sa Håkan Jansson.
Mikael Lindfors kontrade med att den här frågan håller på att göra honom gråhårig:
– Först och främst säger man att Gästis och Klockarbo är äldreboenden. För sista gången: det är inget äldreboende.
Människovärdet går före penningvärdet. Att jag då har kallats populist tar jag tacksamt emot om jag får våra äldre att må bättre och bli tryggare i vår kommun.
Men ni har ju hanterat det som ett äldreboende, inflikade Marcus Melinder.
– Ja det kan jag bara beklaga, svarade Mikael Lindfors, och framhöll att matserveringen borde ha plockats bort i samma sekund som de särskilda boendena försvann.
Tändvätska
Jennie Noréhn Thorgren (L) berättade att det var den här frågan som fick henne att engagera sig politiskt.
– Jag blev rent ut sagt förbannad. När jag hade affären i Kvarnåsen körde vi ut mat till boendena. Deras stora happening varje dag var att gå till matsalen och äta tillsammans. Att kalla det överservice som det har gjorts tycker jag är helt fel, sa hon.
Men är det inte en överservice? undrade Marcus Melinder.
– Jamen det är bara att gå till sig själv, vill jag sitta själv på mitt rum och äta mat ur en plastlåda? svarade Jennie Noréhn Thorgren.
Politikerna fick även svara på några frågor från publiken. Bland annat efterlystes en utvärdering av förändringarna på Gästis och Klockarbo, något som skulle ha gjorts efter sex månader.
Lina Hjelte (V) svarade att det var hennes parti som hade lyft frågan.
– Vi vill även se resultatet av trygghetsvärdinnan som anställdes i somras, vad de boende tycker om det. Det känns lite meningslöst att göra utvärderingen utan att ha resultatet av det. Så det kommer någon gång efter nyår, sa hon.
Skolan
Ett annat ämne som orsakade debatt var skolan. Här diskuterades bland annat att andelen elever i nian som når kunskapskraven i alla ämnen har minskat kraftigt på senare tid och hur Norsjö ska få fler behöriga lärare.
Här framhöll Mikael Lindfors den stora lärarsatsningen som S och V röstade igenom i juni. Han pekade också på att andelen behöriga lärare redan har ökat från 50 till 70 procent.
Robert Boström (C) var dock skeptisk till att ett beslut som klubbades för bara ett par månader sedan redan har gett sådana resultat.
Han framhöll att Centerpartiet redan tidigare lyft frågan om att lärarbehörigheten måste öka – utan att då få gehör – och efterlyste en bredare satsning på att öka kompetensen.
Landsbygden
– Vi har sett på hela kommunen, att vi behöver kompetens inom omsorgen, skolan och teknisk personal. Därför vill vi i stället locka kompetent personal genom avskrivning av studielån.
Arbetsmarknaden och behovet av inflyttning var andra ämnen som togs upp. Här betonade Mikael Lindfors vikten av dialog med företagen, medan Robert Boström efterlyste verkstad av den statliga landsbygdsutredningen:
– Jag tror mycket på att man flyttar strandskyddet från staten till kommunerna plus att man måste få till någon sorts bolånegaranti, sa han.