Matfesten förändras och flyttas: ”Ska bjuda Skellefteborna på andra saker”

Mer lokal mat, evenemang på restauranger och SM i matlagning utomhus – där har ni några av årets nyheter för Matfesten.

6 april 2017 22:25

Matfestenssyfte har alltid varit att lyfta den lokala matkulturen och de lokala livsmedelsföretagen.

Nu tar man ett ännu tydligare steg i den riktningen genom att knyta upp lokala företagare och helt enkelt flytta ut evenemanget till restaurangerna och producenterna.

Med andra ord ingen matmarknad i Stadsparken som många vant sig vid.

– Det behövdes en ny tanke där man smakar mer på Skellefteå och regionen. Jag tror att vi ska kunna bjuda Skellefteborna på andra saker; föreläsningar, kanske lite mer smakprover på skördemarknaden och möjligheten att träffa lokala producenter när man går ut och äter och upptäcka mer av det fantastiska som finns här omkring, säger den nya projektledaren Monica Lindgren.

För många är hon mest känd som komiker och skådespelare, men hon är faktiskt projektledare och producent i grunden. Och dessutom en stor matälskare, uppvuxen i en jordbrukarfamilj.

– Jag älskar ju mat och jag älskar också det lokalproducerade och vill att det ska vara hållbart. Jag vill ha öppna landskap, jag vill veta var maten kommer ifrån och jag vill att det ska ge arbetstillfällen. För mig är det jätteviktigt, säger Monica Lindgren.

Förutom nyheter som nytt upplägg och SM i utomhusmatlagning kommer vissa saker, som till exempel skördemarknaden, att finnas kvar.

– Vi ska upptäcka det som redan är etablerat i Skellefteå och göra nya happenings som blir spännande, men ändå kommer bestå, säger Monica Lindgren.

Hon är inte den enda som är ny i sammanhanget. Även styrelsen i Matfestens Vänner har genomgått en förändring.

– Jag har hjälp av en jättedriven styrelse som jag känner kanske får sätta sin prägel på Matfesten på nytt.

Tidigare har de flesta av Matfestens aktiviteter ägt rum på ett och samma område, men eftersom att det nu förändras kan också odlare och producenter från övriga kommunen medverka och få plats på ett annat sätt.

– De kommer naturligtvis vara med på skördemarknaden, men vi har också funderat på att åka ut till lokalproducenterna istället för att de ska komma in till stan. Utan dem är vi ju ingenting.

Matfesten hålls 29 augusti till 3 september och arrangeras av den ideella föreningen Matfestens Vänner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elisabeth Eriksson

Ämnen du kan följa