Det är dags att se vad havet har att erbjuda

Under tre veckor har vi fått läsa Skerias restaurangers examensarbete bestående av en trerättersmiddag. Efter teman som japanskt, den svenska skogen och "outdoor cooking" är det nu dags för den fjärde och sista delen. Och då handlar det om havet.

Moa Marklund och Elsa Lundell valde havet som tema i sitt examensarbete.

Moa Marklund och Elsa Lundell valde havet som tema i sitt examensarbete.

Foto: David Ekström

Mat & dryck2022-06-11 09:00

Det är Moa Marklund och Elsa Lundell som står för recepten denna lördag. Alla recept är inspirerade av havet – vilket märks tydligt i menyn.

FÖRRÄTT

Skagen toast 

2 personer

Räkor

½ rödlök

3 msk majonnäs

3 msk crèmefraiche

1 msk färsk dill

2 msk citronjuice

1 citron

1 avokado

Salt

Vit peppar

Gör så här

1. Häll av räkorna i en sil.

2. Hacka rödlöken och dillen fint.

3. Lägg allt i en bunke och blanda ihop.

4. Skär sedan upp avokadon och citronen i skivor.

5. Rosta toasten, eller stek toasten tills den får en krispig gyllenbrun yta.

6. Lägg sedan upp som du vill ha det.

VARMRÄTT

Torsk med potatismos, varm dillsås 

2 personer

2 torskfiléer

7 potatisar

1–2 msk grädde

1 msk smält smör

Vitpeppar

Salt

Dillsås

1 dl crèmefraiche

1 dl vatten

½ fisk- eller grönsaksbuljongtärning

1 dl hackad dill

0,5 citronskal

Salt

Peppar

Gör så här 

Varmdillsås

1. Koka upp crèmefraiche, vatten och buljong.

2. Låt sjuda 5 minuter.

3. Tillsätt dill och citron, smaka a med salt och peppar.

Torsk med potatismos

1. Sätt ugnen på 125°c

2. Stek torsken på skinnet tills det blir lite knaperstekt, sedan sätter du in torsken i ugnen, tills torsken är 52°c (det är viktigt att det inte blir lägre temperatur).

3. Koka potatisen tills den är mjuk och häll sedan av vattnet, börja sedan mosa potatisen.

4. Blanda grädde, smör, salt och vitpeppar i moset och smaka av.

5. Lägg upp och häll den varma dillsåsen över fisken. Smaklig måltid!

EFTERRÄTT

Saltkaramell pannacotta 

2 personer

250 g grädde

1.5 gelatinblad

1 vaniljstång

1dl strösocker

0,25 dl vatten

Flingsalt

Gör så här

1. Lägg gelatinblad i kallt vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.

2. Koka upp grädde med vaniljstång och frön i en kastrull. Ta från värmen, täck med plastfolie och låt stå och dra i cirka 15 minuter.

3. I en annan kastrull kokar du upp strösocker med vatten tills sockret får en fin gyllenbrun karamellfärg. Ta ur vaniljstången från grädden och häll försiktigt över den varma grädden över karamellen, lite i taget tills allt är i. Tillsätt saltet och koka upp allt igen under omrörning.

4. Ta bort kastrullen från plattan och blanda i urkramade gelatinblad. Fördela pannacottan i önskade dessertglas och ställ i kylen i minst fyra timmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!