Det är Moa Marklund och Elsa Lundell som står för recepten denna lördag. Alla recept är inspirerade av havet – vilket märks tydligt i menyn.
FÖRRÄTT
Skagen toast
2 personer
Räkor
½ rödlök
3 msk majonnäs
3 msk crèmefraiche
1 msk färsk dill
2 msk citronjuice
1 citron
1 avokado
Salt
Vit peppar
Gör så här
1. Häll av räkorna i en sil.
2. Hacka rödlöken och dillen fint.
3. Lägg allt i en bunke och blanda ihop.
4. Skär sedan upp avokadon och citronen i skivor.
5. Rosta toasten, eller stek toasten tills den får en krispig gyllenbrun yta.
6. Lägg sedan upp som du vill ha det.
VARMRÄTT
Torsk med potatismos, varm dillsås
2 personer
2 torskfiléer
7 potatisar
1–2 msk grädde
1 msk smält smör
Vitpeppar
Salt
Dillsås
1 dl crèmefraiche
1 dl vatten
½ fisk- eller grönsaksbuljongtärning
1 dl hackad dill
0,5 citronskal
Salt
Peppar
Gör så här
Varmdillsås
1. Koka upp crèmefraiche, vatten och buljong.
2. Låt sjuda 5 minuter.
3. Tillsätt dill och citron, smaka a med salt och peppar.
Torsk med potatismos
1. Sätt ugnen på 125°c
2. Stek torsken på skinnet tills det blir lite knaperstekt, sedan sätter du in torsken i ugnen, tills torsken är 52°c (det är viktigt att det inte blir lägre temperatur).
3. Koka potatisen tills den är mjuk och häll sedan av vattnet, börja sedan mosa potatisen.
4. Blanda grädde, smör, salt och vitpeppar i moset och smaka av.
5. Lägg upp och häll den varma dillsåsen över fisken. Smaklig måltid!
EFTERRÄTT
Saltkaramell pannacotta
2 personer
250 g grädde
1.5 gelatinblad
1 vaniljstång
1dl strösocker
0,25 dl vatten
Flingsalt
Gör så här
1. Lägg gelatinblad i kallt vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
2. Koka upp grädde med vaniljstång och frön i en kastrull. Ta från värmen, täck med plastfolie och låt stå och dra i cirka 15 minuter.
3. I en annan kastrull kokar du upp strösocker med vatten tills sockret får en fin gyllenbrun karamellfärg. Ta ur vaniljstången från grädden och häll försiktigt över den varma grädden över karamellen, lite i taget tills allt är i. Tillsätt saltet och koka upp allt igen under omrörning.
4. Ta bort kastrullen från plattan och blanda i urkramade gelatinblad. Fördela pannacottan i önskade dessertglas och ställ i kylen i minst fyra timmar.