Erik tycker det är bedrövligt att många slänger mat.
– Att folk inte lärt sig 2020 att man inte gör det. Det känns väldigt onödigt, säger han och fortsätter:
– Du kan göra allting med rester. Gå man 50 år tillbaka i tiden, eller kanske till och med bara 25 år, så var vi mycket bättre på att ta vara på allt. Då var det från "nose to tail". Allt från grisen till moroten där man använde blasten.
Vad tycker du man ska återanvända från julbordet?
– Du kan använda alla produkter så länge de är tjänliga, alltså att de inte är sura eller att datumet har passerat. Du kan använda allt. Allt handlar om planering. Det är från att du går till butiken och ska handla. Där sätter du svinnet. Det är det som är grejen med att laga mat, planering, logistik och sedan att tillreda råvarorna. Om du handlar till exempel kryddpeppar till blötaspadet så kanske du ska fundera vad du ska använda kryddpepparn till nästa gång.
Han menar att samtliga hem ofta har samma julmatsrester varje år.
– Det är ju ofta ingen överraskning. Man har sin skinka, man har sin prinskorv och sina revbenspjäll. Kanske lutfisk. Vi har ju en tradition och det är en skön dag för då vet man ju vad som ska hända i köket. Julmaten är ju egentligen bilden av vår husmanskost. Det är all vår traditionella husmanskost som vi har på julen om man tänker efter och där är alla smaker som man kan använda hela året.
Däremot kan man göra om den till mellandagarna.
– Man kan boosta den lite och tillsätta syra, sötma, sälta och kanske lite hetta. Man kanske slänger ner lite chili i julmaten och äter den mellan jul och nyår.
Kan man till och med gå så långt att man använde sig av resterna till nyårsbuffén?
– Det kan man. Det bästa är naturligtvis att man lagar så god mat att den blir uppäten – men ofta vill man ju inte att man ska stå där och maten är slut och då gör man lite mer. Då kan man ju använda sig av frysen och kanske till och med ta fram den till trettondagen då man nog inte är lika less på julmaten längre och kryddar till den då.
Erik bjuder därför Norrans läsare på tre recept där klassiska julråvaror som ljusugnsbröd, sill, julskinka, glögg, gravad lax, ägg och gravlaxsås, kan återvinnas.
– Alla de råvarorna är sådana som brukar bli över och det blir gott, säger han och skrattar.
GRAVLAXBURGARE
Räcker till två härliga burgare. Testa gärna med kallrökt lax också.
Ingredienser
250 g gravad lax
1 msk maizenamjöl
Skal från 1 stor citron
2 msk crème fraiche
2 Hamburgerbröd
1 ägg
2 msk riven västerbottensost
2 msk skuren gräslök
20 g strimlad Isbergssallad
1/3 Rödlök
Glöggpicklad vitkål
200 g finstrimlad Vitkål
1/2 dl Glögg koncentrerad
1 msk Ättika
2 msk Muscovadosocker
Gravlax burgarsås
1 dl gravlaxsås
1 dl crème fraiche
Gör så här:
Hacka laxen fint, lägg den i en bunke och blanda ner ägget, maizenan, finrivna skalet från citron, creme fraiche, WB-ost och den finskurna gräslöken. Blanda ordentligt och låt stå några minuter och mogna till sig innan du steker dom i smör eller olja.
Blanda nu vitkålen tillsammans med glöggen, ättikan och sockret – låt gärna stå över natten.
Blanda ihop gravlaxsåsen och crème fraichen, strimla sallad och skär lite rödlök. Rosta brödet och montera hamburgaren, toppa upp med lite västerbottensost och avnjut med lite julmust.
SILLY TACO
Här funkar det med all typ av inlagd sill eller matjesill. Det går också använda överbliven gubbröra.
Ingredienser
1 kokt skalat kallt hackat ägg
5–8 medelstora hackade potatisar
4–6 st Tacoskal
10 g Dill
2 dl Gräddfil
1/2 dl Västerbottensost
Picklad rödlök
1 medelstor rödlök
1 dl socker
1/2 dl ättika
1 dl vatten
Gör så här:
Börja med löken, skiva lökarna i tunna skivor.
Koka upp allt utom löken i en kastrull. Slå sedan lagen över den hackade löken och låt svalna ner. Låt ligga i en dygn och servera den kall.
Hacka sillen, ägget, potatisen och blanda ihop med gräddfilen, dillen och västerbottensosten. Fyll i tacoskalen och garnera med den picklade rödlöken.
LJUSUGNSOMELETT
Blir två härliga mackomeletter till frukost eller lunch.
Ingredienser
2 st Ägg
120 g strimlad julskinka
1 ljusugnsbrödskivor
1 msk vatten, mjölk eller grädde
10 g Skuren gräslök
1/2 Rödlök
2 krm Salt
2 krm Peppar
20 g Västerbottensost
1 msk smör till stekning
Senapsdressing
2 msk senap
1 msk Muscovadosocker
2 dl Gräddfil
Gör så här:
Blanda först senapen, muscovadosocker, sockret och gräddfilen i en bunke och låt stå i kylen.
Blanda ägg, vatten, västerbottensost, rödlök, gräslök salt och peppar i en bunke och vispa ihop.
Stek blandningen i smör och lägg sedan ner brödet. Vänd och stek snabbt på andra sidan, lägg på skinkan och servera med senapsåsen.