FÖRRÄTT
Viltskavstoast 5 pers
300 g viltskav
150 g kantareller
1st schalottenlök
3dl grädde
1msk kantarellfond
5st levainbröd
20 g pepparrot
30 g persilja
Salta och peppra till smak
Smör till stekning
Gör så här:
1. Börja med att steka kantarellerna på medelhög värme i en torr panna för att dra ur mycket vätska.
2. Tillsätt en klick smör och löken då kantarellerna börjar sluta släppa vätska och stek tills löken börjar få färg.
3. I samma stekpanna steker du viltskaven i smör på medelvärme tills den börjar vara brun.
4. Tillsätt grädde, svampen och fond med viltskaven och låt koka ihop en stund tills grädden tjocknar.
5. Då den har tjocknat tillsätt lingonen och krydda till smak med salt och peppar.
6. Rosta brödet och riv pepparrot över viltskaven och toppa med persilja.
VARMRÄTT
Entrecote med sötpotatispuré 4 pers
2 entrecote med ben
50 ml worcestershiresås
150 ml svampsoja
2 tsk grovt havssalt
1 tsk finmalen svartpeppar
9 sötpotatisar
3 msk smör
20 brysselkål
4 morötter
2 palsternacka
2 lökar
Gör så här:
1. Lägg köttet i en blandning av soja och worcestershiresås och låt marinera i 20 min, vänd på köttet en gång efter 10 minuter.
2. Skala och tärna sötpotatisen och koka den tills den är mjuk.
3. Mixa potatisen med 1–2 msk smör, salta och peppra till smak.
4. Ta upp köttet från sojan och torka av kött med lite papper, krydda köttet generöst med salt och peppar.
5. Grilla köttet tills det når en innertemperatur av 55°c, vänd på köttet nu och då om köttet börjar brännas så linda in det i aluminiumfolie.
6. Medan köttet grillas så kan man förbereda grönsakerna, börja med att skala alla grönsaker ni vill använda. Vi använde lök, brysselkål, morot och palsternacka.
7. Låt köttet vila i 10–15 min före det skärs upp för bästa resultat.
8. Grilla grönsakerna tills dom får grillränder och blir mjuka.
9. Servera köttet med grönsakerna och sötpotatispurén.
EFTERRÄTT
Äppelpaj 4 pers
Degen
420 g mjöl
1 krm salt
280 g smör
1 msk socker
Fyllningen
5–6 stora äpplen
1 msk citronjuice
1 msk citronskal
150 g socker
2 msk mjöl
2 msk potatismjöl (maizena)
1 krm salt
1 krm kryddpeppar
1 tsk kanel
1 krm muskotnöt
50 ml äppelcider eller äpplejuice
10 g smör
Behöver: Gjutjärnspanna eller pajform
Degen
1. Mixa ihop mjöl och salt i en bunke.
2. Dela smöret i mindre bitar och lägg ner det i bunken med mjölet och saltet. Sedan häller du ner sockret och mixar med händerna tills du får en slät deg.
3. Forma den till en boll och plasta in den, låt den svalna i 30 minuter.
Fyllningen
1. Skala äpplena och skiva dem i den storleken du vill ha. Lägg skivorna i en stor bunke tillsammans med citronjuicen och citronskalet.
2. I en mindre bunke så blandar du socker, mjöl, potatismjöl, salt och alla de andra kryddorna. Blanda ihop och strö över äpplena. Se till att alla äpplen blir täckta av blandningen.
3. Sedan ska äpplejuicen eller äppelcidern kokas upp, häll den sedan i äppelblandningen och låta den sitta och dra i ungefär 20 min.
Ihopsättning av pajen
1. När pajen ska sättas ihop så smörar du gjutjärnspannan eller pajform med smör innan du börjar platta ut degen, försök få den så jämn som möjligt annars så kan du få en ojämn botten.
2. När du fått ut degen så är det dags att tillsätta äpplena i pannan. (Om du vill kan du i denna situation göra ett mönster i pajen om du skulle vilja göra det) Men tillsätt inte all vätska. Det kommer få pajen att bli blaskig.
Grilla pajen över glöden i cirka 50 min.
I ugnen: 190 grader i cirka 50 min.