Outdoor cooking levererat av Alva och John

Veckans recept är skapat av Alva Berndtsson och John Lundquist. De valde att göra sitt examensarbete över öppen eld.

Alva Berndtsson och John Lundquist har lagt upp sina matvaror på ett bord i Byske By.

Alva Berndtsson och John Lundquist har lagt upp sina matvaror på ett bord i Byske By.

Foto: David Ekström

Mat & dryck2022-06-04 09:00

FÖRRÄTT

Viltskavstoast 5 pers

300 g viltskav

150 g kantareller

1st schalottenlök

3dl grädde

1msk kantarellfond

5st levainbröd

20 g pepparrot

30 g persilja

Salta och peppra till smak

Smör till stekning

Gör så här:

1. Börja med att steka kantarellerna på medelhög värme i en torr panna för att dra ur mycket vätska.

2. Tillsätt en klick smör och löken då kantarellerna börjar sluta släppa vätska och stek tills löken börjar få färg.

3. I samma stekpanna steker du viltskaven i smör på medelvärme tills den börjar vara brun.

4. Tillsätt grädde, svampen och fond med viltskaven och låt koka ihop en stund tills grädden tjocknar.

5. Då den har tjocknat tillsätt lingonen och krydda till smak med salt och peppar.

6. Rosta brödet och riv pepparrot över viltskaven och toppa med persilja.

VARMRÄTT

Entrecote med sötpotatispuré 4 pers

2 entrecote med ben

50 ml worcestershiresås

150 ml svampsoja

2 tsk grovt havssalt

1 tsk finmalen svartpeppar

9 sötpotatisar

3 msk smör

20 brysselkål

4 morötter

2 palsternacka

2 lökar

Gör så här:

1. Lägg köttet i en blandning av soja och worcestershiresås och låt marinera i 20 min, vänd på köttet en gång efter 10 minuter.

2. Skala och tärna sötpotatisen och koka den tills den är mjuk.

3. Mixa potatisen med 1–2 msk smör, salta och peppra till smak.

4. Ta upp köttet från sojan och torka av kött med lite papper, krydda köttet generöst med salt och peppar.

5. Grilla köttet tills det når en innertemperatur av 55°c, vänd på köttet nu och då om köttet börjar brännas så linda in det i aluminiumfolie.

6. Medan köttet grillas så kan man förbereda grönsakerna, börja med att skala alla grönsaker ni vill använda. Vi använde lök, brysselkål, morot och palsternacka.

7. Låt köttet vila i 10–15 min före det skärs upp för bästa resultat.

8. Grilla grönsakerna tills dom får grillränder och blir mjuka.

9. Servera köttet med grönsakerna och sötpotatispurén.

EFTERRÄTT

Äppelpaj 4 pers

Degen

420 g mjöl

1 krm salt

280 g smör

1 msk socker

Fyllningen

5–6 stora äpplen

1 msk citronjuice

1 msk citronskal

150 g socker

2 msk mjöl

2 msk potatismjöl (maizena)

1 krm salt

1 krm kryddpeppar

1 tsk kanel

1 krm muskotnöt

50 ml äppelcider eller äpplejuice

10 g smör

Behöver: Gjutjärnspanna eller pajform

Degen

1. Mixa ihop mjöl och salt i en bunke.

2. Dela smöret i mindre bitar och lägg ner det i bunken med mjölet och saltet. Sedan häller du ner sockret och mixar med händerna tills du får en slät deg.

3. Forma den till en boll och plasta in den, låt den svalna i 30 minuter.

Fyllningen

1. Skala äpplena och skiva dem i den storleken du vill ha. Lägg skivorna i en stor bunke tillsammans med citronjuicen och citronskalet.

2. I en mindre bunke så blandar du socker, mjöl, potatismjöl, salt och alla de andra kryddorna. Blanda ihop och strö över äpplena. Se till att alla äpplen blir täckta av blandningen.

3. Sedan ska äpplejuicen eller äppelcidern kokas upp, häll den sedan i äppelblandningen och låta den sitta och dra i ungefär 20 min.

Ihopsättning av pajen

1. När pajen ska sättas ihop så smörar du gjutjärnspannan eller pajform med smör innan du börjar platta ut degen, försök få den så jämn som möjligt annars så kan du få en ojämn botten.

2. När du fått ut degen så är det dags att tillsätta äpplena i pannan. (Om du vill kan du i denna situation göra ett mönster i pajen om du skulle vilja göra det) Men tillsätt inte all vätska. Det kommer få pajen att bli blaskig.

Grilla pajen över glöden i cirka 50 min.

I ugnen: 190 grader i cirka 50 min.

Fakta

Under fyra veckor kommer studenterna på Skerias restauranglinje att presentera sina examensarbeten. Förra veckan var det tema Svenska skogen. Nästa vecka blir det havstema.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!