När vi kliver in i bageriets kök sprids en kryddig doft. Det är de nya glutenfria ölbrödet som är i ugnen på gräddning som doftar ljuvligt. Själva bageridelen startade paret Michael Jeuthe och Ina Klingstedt med att öppna ett tillfällig pop up-bageri i maj mitt i coronapandemin. Michael jobbade med annat under sommaren och startade upp igen i augusti och fick så bra respons så de bestämde att utöka till 100 procent med en egen brödbutik.
– Vi har även haft utkörning av brödpåsar och det har varit uppskattat, det kommer vi att fortsätta med. Trots att vi öppnade mitt pandemin så har vi framtidstro, säger Ina.
Just nu delar de butiksdelen med Fiket som drivs av Monica Runesdotter, i mitten av januari är planen att de kommer att öppna en egen brödbutik kombinerat med saluhall.
– Vi hade tur att få överta lokalen som är i korsningen Storgatan Sörbyvägen. Nu under jul och nyår kommer vi att bygga och iordningställa den till en butik, säger Michael.
Michael som har lång erfarenhet som kock har alltid haft intresse för bakning och särskilt surdegsbröd. Han har bland annat arbetat på Källan i Åmliden som kock, under den tiden fick han chansen att gå en kurs i Luleå hos kändisbagaren Sébastien Boudet som gav mer inspiration om surdegsbakning.
En av hemligheterna med Michaels surdeg är att surdegskulturen som han fått av en kusin är 20 år gammal. Surdegskulturen matar han varsamt med jämna mellanrum med mjöl och när den ska vila sätter han in den i kylskåpet.
– Jag har inga recept utan har allt i huvudet och jag gillar att experimentera. Jag har bland annat testat att göra ett surdegsbröd med bacon och även en spännande kombination med valnötter, torkad mango och gula russin, säger Michael.
Just den här onsdagen när Norran är på besök så bakar han på glutenfria ingredienser. Ett saffransbröd, havrelimpa och ett bröd som innehåller öl från Kallholmen.
Hur Michael riktigt gör sina surdegsbröd vill han inte avslöja helt, men ger några tips.
–Först är det viktigt att underhålla surdegskulturen, den ska vara tunn som en våffelsmet. Jag sätter degen kvällen innan och för att få luft i brödet ska degen vikas minst sex till sju gånger med en halvtimmes mellanrum. Man ska ha tålamod och tid, säger Michael och fortsätter att knådar degen.