I ett transparenta och uppvärmda tält med en storlek på cirka 700 kvadratmeter kompletterat med en mängd utomhusaktiviteter över hela Stortorget, kommer en värld av spel, kultur och kreativitet att öppna sig för Malmöborna under vinterlovet.
Nordskens vänner har under flera år arrangerat spelfestivalen Nordsken i Skellefteå. Ett arrangemang som med sin mix av spel, kultur och kreativitet samt aktiva satsning på inkludering och att sänka trösklarna för de medverkande blivit en stor framgång.
– Vi är väldigt stolta över att ha fått förtroendet att hitta innehåll till Vinterspelen. Det ska bli spännande att försöka återskapa ett event med lika stort hjärta som Nordsken fast i Malmö, säger Magnus Johansson och Linn-Marie Edlund, programbokare från Nordskens vänner.
Arrangörsgruppen bakom Nordsken blev kontaktade av Malmö stad som var imponerade av spelfestivalen Nordsken och ville ha hjälp att bygga ett event med lika stort hjärta nere i Skåne. Under diskussionerna landade planerna i en veckolång och helt gratis festival under jullovet. Med en mycket stor budget kom även krav på en upphandling som sedan Nordsken vann.
– Det finns flera omständigheter som gjorde att vi nappade på Malmö-uppdraget. Det bygger på samma värdegrund som Nordsken, ligger såpass långt ifrån vår Skelleftefestival i både tid och avstånd så att det inte påverkar Nordsken negativt och den ersättning vi får räcker både till löner och till utökat innehåll i vår festival i Skellefteå, berättar Magnus Johansson.
Han var med och grundade Nordsken 2012 och har varit med och arrangerat den alla åtta gånger sedan dess. Under åren har det inneburit tusentals timmar av ideellt arbete utan att han lyft en enda krona i ersättning.
– Och nu plötsligt får jag en chans att göra motsvarande arbete gentemot Malmö fast till full betalning, dessutom blir det pengar över till det riktiga Nordsken.
Linn-Marie Edlund menar att när Nordskens arrangörsgrupp blev handplockade av Malmö stad, som själva har drygt fyrtio heltidsanställda eventarrangörer, är det ett bevis på hur känt Nordsken har blivit.
– Vår unika mix av “spel, kultur och kreativitet” i kombination med en aktiv satsning på inkludering, att sänka trösklarna för medverkan och att stötta de som har egna idéer har gjort oss extremt starka. Såpass att vi nu får konsultuppdrag, säger hon.
Är detta slutet för Nordsken i Skellefteå?
– Nej, tvärtom. Vi kommer även fortsättningsvis att varje år arrangera Nordsken i Skellefteå under Kristi Himmelsfärdshelgen. Detta sidoprojekt i södra Sverige stärker bara vårt varumärke och organisation samt ger oss ett ekonomiskt tillskott som vi kommer att använda för att göra nästa Nordsken på hemmaplan ännu bättre, avslutar Linn-Marie Edlund, som även är projektledare för Nordsken.