Malin Christoffersson: ”Det är exakt sådana här evenemang Skellefteå behöver”

13 februari 2016 17:55

Hundratals människor som kämpar mot sig själva och andra i iskallt vatten, folkfest, snöyra och så en livesändning på det. Skandinaviska mästerskapen i vintersim, som även ingår i den totala världscupen, har verkligen bjudit på många intryck.

Läs också: Här är Johan Karlssons direktrapportering från dagens vintersim

Det här var första gången jag följde mästerskapen på plats och att tävlingen utvecklats från en lite udda företeelse till en folkfest var tydligt. Hundratals åskådare trängdes på älvbrinken och många hade även sökt sig till Parkbron för att få bästa möjliga utsikt.

Läs också: Bildspel: Se bilder från mästerskapet i vintersim

Nere på isen hade en 25 meter lång vak sågats upp och det svarta vattnet lockade med 0,2 plusgrader. Själv kände jag mig inte direkt sugen på ett dopp, men desto mer imponerad blev jag över alla amatörer och proffs som utan tvekan kastade sig i det kalla vattnet. Roligast var nog stafetten, där många lokala lag ställde upp. Till skillnad från många andra tävlingar, där allt handlar om att vinna, så handlar vintersim framför allt om att tävla mot sig själv och det gick inte att ta miste på den glädje och gemenskap som simmarna visade upp.

För egen del stod jag inför en riktig prövning, då Norran skulle livesända TV från tävlingen i drygt en timme. Minns att jag för 12 år sedan var med i en livesändning på fem minuter då Hälsogemenskapen i Jörn bildades, men detta var så klart något helt annat. Lyckligtvis var det bara lätt snöfall när vi skulle börja sända och vi var alla taggade på att sätta igång. Efter en del tekniska problem låg vi så ute och jag började med att intervjua arrangören Lars Westerlund från Mörkrets och kylans glada vänner.

Läs också: TV: Här är hela Norrans live-sändning från dagens vintersim

Efter en stund märker jag hur en kvinna kommer gående och ställer sig framför kameran oss och tar upp en mobiltelefon och börjar fota mig och Lars. ”Hallå, där kan du inte stå - vi sänder live här!” fick jag ur mig lite smått panikartat. Efter den lite märliga inledningen rullade det på att jag fick chansen att intervjua allt från lokala politiker som Andreas Westerberg och stadsarkitekten Enar Nordvik till internationella tävlande som Marc Jonston, som representerar de amerikanska urinvånarna, och svenska världsstjärnan i maratonsimning, Anna-Carin Nordin.

När sändningen var över och mina fingrar höll på att frysa till is, samtidigt som snöflingorna föll allt tätare, började hjärtat så smått slå normalt igen och även om allt inte blev perfekt kan jag i alla fall säga att det här blir en dag jag inte kommer att glömma i första taget. Att få träffa spanjorer, finländare, amerikaner och svenskar som alla öser lovord över Skellefteå och detta arrangemang får mig att inse att vintersimmet verkligen sätter Skellefteå på kartan i ett internationellt perspektiv.

Ett kvitto på det är inte minst att engelska tidningen The Guardian hade en reporter på plats som skulle skriva ett reportage om Sverige och då passade på att besöka Skellefteå och testa vintersim. Det är exakt sådana här evenemang, som skapar gemenskap och glädje, som behövs för utvecklingen i Skellefteå. Jag ser redan fram emot nästa år.

 

Det är exakt sådana här evenemang, som skapar gemenskap och glädje, som behövs för utvecklingen i Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa