Malåelever samlar för livet

Eleverna i årskurs fyra vid Nilaskolan i Malå är riktiga hjältar. I nästan två månader har de pantat flaskor och burkar för att få ihop ett startpaket till en skola i ett katastrofdrabbat område. Nu har de också skickat sin beställning.

10 april 2019 06:30

Allt började på Alla hjärtans dag. I stället för att bjuda barnen på geléhjärtan valde lärarna Jessica Bystedth och Anna Örnered att skänka fyra filtar via Unicef till barn i katastrofdrabbade länder.

När eleverna fick se gåvobevisen började de diskutera: vad kan man mer göra för att hjälpa barn som har det svårt?

Det utmynnade i en pantinsamling, där målet var att komma upp till 1 885 kronor. Det är priset för Unicefs gåva ”School in a box”, ett sorts startpaket med material för att få igång skolundervisning i katastrofdrabbade områden.

Bra för klimatet

– Vi ville hjälpa andra som inte kan gå i skolan, berättar Henry Olsson.

Men det är inte bara de utsatta barnen som har glädje av insamlingen. Det är också bra för miljön och klimatet att flaskorna och burkarna tas om hand.

Därför genomförde fjärdeklassarna i Malå en egen variant av skolstrejken för klimatet den 15 mars, inspirerade av Greta Thunberg och hennes efterföljare runt om i världen.

Vi ville hjälpa andra som inte kan gå i skolan.

Då tågade de till kommunhuset med egentillverkade plakat, där de fick träffa både politiker och tjänstemän.

Utmaning

– Vi utmanade dem och sa att om vi som fjärdeklassare kan få ihop 1 885 kronor till en School in a box borde även de kunna göra det. De antog utmaningen, berättar Jessica Bystedth.

Hur det går med insamlingen på kommunhuset återstår att se, men eleverna på Nilaskolan har i alla fall nått sitt mål.

För det har de fått en eloge och epitetet hjältar av Unicef. I går skickade de också beställningen på skolpaketet. Men visst har de fått jobba för pengarna.

– Jag har gått runt i hela min by och samlat. Det är i Springliden, berättar Hannes Stråhle.

Fortsätter

Det är dock inget som avskräcker de engagerade barnen i Malå. Tvärtom håller de redan på att planera inför nästa hjälpinsats. Om det blir ett nytt startpaket eller något annat ska de komma överens om inom kort.

I klassen finns också elever som har tagit egna initiativ.

– Jag och en kompis ska baka och samla ihop till en egen School in a box, säger Elma Nilsson.

School in a box

Paketet innehåller allt material som behövs för att en lärare ska kunna undervisa upp till 40 barn. Där finns pennor, suddgummin, kritor, saxar, skrivböcker och en solcellsdriven radio. Lockets insida fungerar som en svart tavla att skriva på.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Enkvist

Ämnen du kan följa