Det drabbade området följer norra sidan av Malån, från Bjurträsk till Hundberg och består till stor del av gammal tallskog. Inom området ligger naturreservatet Borup och året runt-bete för renarna. Fallvindar har orsakat att tallarna helt ligger på backen eller knäckts av på mitten, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.
– Enskilda skogsägare uppmanas att bilda sig en uppfattning om skador på sin skog men att tänka på säkerheten och gärna ta hjälp av professionella då det kan vara mycket farligt att vistas i stormfälld skog, säger Ellinor Lindmark, skogsskadesamordnare vid Skogsstyrelsen i Norra Västerbotten.
Just nu görs en samlad bedömning av exakt hur stora skadorna är efter stormen. De värst drabbade platserna har besökts och dokumenterats och den gemensamma bilden är att skog som blåst ned omfattar mellan 500 000 och en miljon kubikmeter skog. Det drabbade området är ungefär 75 000 hektar.
Utanför detta stora drabbade område finns också mindre områden och enstaka tallar som skadats.
Renskötseln i området drabbas också av att stängsel och byggnader som normalt finns på platsen nu har rasat ned, vilket gör att det finns misstankar om att renar också kan ha blivit instängda på området.
– Höstflytten kommer vi att få styra om då det inte går att ta sig fram i området vilket kan orsaka bekymmer då det blir lättare för renarna att sammanblandas med andra samebyars renar, säger Lennart Stenberg från Malå sameby i pressmeddelandet.
Den största markägaren i området är Sveaskog. I ett pressmeddelande skriver Sveaskog att stormen har varit extremt hård där den har farit fram och att bolaget har drabbats hårt, framförallt i Malå kommun men även i Norsjö och Sorsele kommuner.
Enligt den första bedömningen som Sveaskog har gjort är 6 500 hektar av bolagets mark påverkad, varav 3 500 hektar bedöms vara kraftigt påverkad.
”Det är svårt att uppskatta värdet och förlusterna av stormfälld skog, men rör sig om summor på i storleksordningen hundratals miljoner. Alltid när skog faller utan att vi planerat för avverkning är det svårt att ta vara på värdet. Det här påverkar oss direkt nu, men kommer också att påverka Sveaskog i Västerbotten under längre tid”, skriver Sveaskog, som också uppmanar jägare, bärplockare och andra som vistas i det drabbade området att vara extra försiktiga.