Att klara av att rekrytera och behålla personal är en ödesfråga för många kommuner. Inte minst för de små kommunerna i inlandet, som har svårare att få sökande och som ofta blir en språngbräda dit nyutexaminerade kommer för att få erfarenhet innan de drar vidare.
Malå kommun försöker bland annat nå ut genom att tidigt knyta kontakter med studenter. Häromveckan var man på plats både vid Umeå universitets arbetsmarknadsmässa Uniaden och vid Luleå tekniska universitets arbetsmarknadsvecka LARV.
Samarbete
Men de kommunala företrädarna var inte ensamma. Med sig hade de även representanter från näringslivet och Region Västerbotten, bland annat Impulse Radar och Folktandvården.
Vad som slår mig är att ingen vet var Malå ligger. Många förväxlar oss med Malung.
Enligt Anna-Karin Horney på kommunens utvecklingsavdelning är kompetensförsörjningen en överlevnadsfråga och samarbete avgörande för att lyckas:
– Vi måste paketera och sälja hela Malå. Med parrekrytering kan vi nå längre och vi vill även visa på de karriärmöjligheter som finns.
Vägen in
Hon konstaterar att examensarbeten och praktikplatser kan vara vägen in för många och betonar vikten av personliga möten.
– Vad som slår mig är att ingen vet var Malå ligger. Många förväxlar oss med Malung. Vi måste vara på plats, säger Anna-Karin Horney.
Digitala skärmar på universiteten, filmer på Youtube och en Malådag vid AIK:s hemmamatch på torsdag är andra delar i satsningen.
– Det gäller att sätta Malå på kartan, säger Anna-Karin Horney.
Kampanj
Norsjö kommun satsar också på parrekrytering och samarbete med regionen och näringslivet. I dagarna ska de starta en gemensam rekryteringskampanj, där en kommunikationsbyrå har anlitats för att hitta rätt målgrupp och vägar att nå ut.
En inventering av lediga tjänster har genomförts och precis som Malå lyfter Norsjö fram fördelarna med att bo, leva och arbeta i kommunen.
– Målet är att få fler sökande på tjänsterna och att underlätta för familjer där det är två som behöver jobb, berättar Norsjös kommunchef Katarzyna Wikström.