Kommunalråden vill få staten att skjuta till

Både Lennart Gustavsson (V) och Mikael Lindfors (S) tycker att en simhall är viktig för ett samhälles attraktivitet. Men ingen av dem är i dag beredd att gå ut och lova ett nybygge.

Norsjös kommunalråd Mikael Lindfors räknar med att det kommer ett beslut om framtida sim- och sporthall under den här mandatperioden.

Norsjös kommunalråd Mikael Lindfors räknar med att det kommer ett beslut om framtida sim- och sporthall under den här mandatperioden.

Foto: Lennart Enkvist

Malå/Norsjö2020-02-21 06:15
undefined
Norsjös kommunalråd Mikael Lindfors räknar med att det kommer ett beslut om framtida sim- och sporthall under den här mandatperioden.

– Vad jag kan lova är att vi från den kommunala nivån kommer att göra allt vi kan för att hitta en lösning, säger Malås kommunalråd Lennart Gustavsson.

Uttjänta simhallar hotar simkunnighetenEnkät: Så tycker Malå- och Norsjöborna om simhallen

Kollegan i Norsjö, Mikael Lindfors, vill inte heller göra några utfästelser. Först och främst ska man utreda vad en nybyggnad kostar.

Det kan vara nog så svårt, eftersom alla simhallar som har byggts på senare år har varit 25-metersbassänger och Norsjö förmodligen nöjer sig med en kortare variant.

Norsjö har fördelen av att ha en bättre kommunal ekonomi än Malå. Samtidigt kompliceras läget av att även sporthallen ska ses över.

Inlandssamarbete

– Men jag hoppas att vi ska hitta en lösning på någon sorts badhus i framtiden, säger Mikael Lindfors.

Grannkommunerna jobbar i olika konstellationer för att staten ska vara med och betala en del i sådana här investeringar.

Budskapet från både Region 10 och Skellefteregionen är att det är orimliga kostnader för en liten kommun.

Till exempel har de tagit fram ett underlag som visar att en investering på 100 miljoner kronor i Norsjö motsvarar 23 miljarder i Stockholm sett till antalet invånare.

undefined
”Jag tycker inte att jag kan gå ut och lova en simhall idag”, säger Malås kommunalråd Lennart Gustavsson.

– Det är en sak att bygga, sedan ska vi klara av driften. I våra små kommuner finns inget marknadsintresse som i större städer. Vi måste få staten att inse att Sverige ser jätteolika ut, säger Lennart Gustavsson.

Inga löften

Mikael Lindfors är inne på samma linje. Han vill se ett statligt stöd på 50 procent till stora och nödvändiga investeringar:

– Vi måste klara av att bygga infrastruktur som är viktig för medborgarna. Annars blir det urbaniseringsdrivande. Det glöms ofta bort när man bara pratar vård, skola, omsorg.

Kommunalråden har nyligen träffat finansminister Magdalena Andersson och civilminister Lena Micko och fört fram sina synpunkter, och fler ministermöten är på gång.

Några löften har de inte fått, men Mikael Lindfors tycker ändå att responsen har varit bra.

– Jag har varit med sedan 2002 och nu känner jag för första gången att vi har en motpart som vill prata med oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!