Inlandskommuner drar i handbromsen

Malå kommun väljer att tillfälligt dra i handbromsen innan man går vidare med jätteprojektet Tjamstan Södra. Även Norsjö kommun tänker avvakta med vissa investeringar. Orsaken är lågkonjunkturen och den kraftiga inflationen.

Om Tjamstan Södra blir verklighet ska bland annat villor och radhus med upp till två våningar kunna byggas söder om Tjamstanberget. Bebyggelsen ska kunna användas för såväl fritids- och permanentboende som för uthyrning.

Om Tjamstan Södra blir verklighet ska bland annat villor och radhus med upp till två våningar kunna byggas söder om Tjamstanberget. Bebyggelsen ska kunna användas för såväl fritids- och permanentboende som för uthyrning.

Foto: Lennart Enkvist

Malå/Norsjö2023-03-21 06:00

Vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde i Malå var det meningen att politikerna skulle avsätta 1,9 miljoner kronor för att jobba vidare med projektet Tjamstan Södra.

Det går ut på att utveckla Tjamstanområdet och Malå genom att göra det möjligt att bygga villor, fritidshus och turistboenden på den södra sidan av Tjamstanberget. 

Förslaget bygger på idéer i kommunens översiktsplan och om allt hade gått som det var tänkt skulle man ha avsatt pengar till en detaljplan och marknadsföring.

Men så blev det inte. I stället beslutade ett enigt fullmäktige att uppdra till budgetberedningen att ta fram förslag till finansiering och sedan ta upp frågan igen i juni.

undefined
Frågan om Tjamstan Södra kommer att tas upp igen i Malå kommunfullmäktige i juni.

Den avhoppade vänsterpartisten Siv Stenberg var en av politikerna som uttryckte tvivel över att dra igång projektet just nu.

– Många projekt är redan igång, ÅVC, storkök och utredning gällande äldreboenden. Då känner vi oss väldigt tveksamma till en investering på 1,9 miljoner, sa hon.

Lennart Gustavsson (V) konstaterade också att det är kärva tider. Samtidigt menar han att projektet är för spännande för att dödas, och fick medhåll av både Cecilia Festin Stenlund (L) och Mikael Abrahamsson (S).

– Vi hoppas återkomma med något framåtsyftande, sa den sistnämnde.

Även i Norsjö drar politikerna i handbromsen. Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde föreslog de att vissa redan beslutade investeringar för 2023 skjuts fram och/eller minskas i omfattning.

Kommunstyrelsen vill också att styrgruppen för investeringar får större befogenheter under året. Bland annat ska gruppen få rätt att ta hänsyn till betalningsförmågan innan man bestämmer sig för att starta upp beslutade projekt.

Enligt Mikael Lindfors (S) handlar det om att säkerställa kommunens betalningsförmåga i det tuffa läge som råder:

– Vi måste vara återhållsamma så att vi även fortsättningsvis har likvida medel.

Samtidigt konstaterar han att det finns lagstadgade investeringar som kommunen inte kommer undan. Till exempel för bostadsnära insamling av förpackningar.

undefined
Norsjö kommun planerar för en ny sim- och sporthall, ett bygge som lär bli betydligt dyrare med den skenande inflationen.

Frågan är också hur de riktigt stora planerade investeringarna kommer att påverkas, till exempel skolor, förskolor och ny sim- och sporthall?

– När vi kommer dit kommer de självklart att påverkas. Men hur mycket vet vi inte idag, säger Mikael Lindfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!