Norrkronan betalade inte – värmen stängdes av hos Henry

När hyresvärden Norrkronan inte betalade räkningarna stängde elbolaget av värmen i huset där Henry Sjöner bor. Nu har han tecknat ett eget abonnemang och köpt el-element, men bävar för hur det ska gå i vinter. ”Jag tycker att det är rent åt helsicke”, säger han.

Henry Sjöner berättar att det fungerade bra att hyra av Norrkronan till en början. Men sedan hände något. Nu har fjärrvärmen stängts av och hyresvärden går inte att få tag på.

Henry Sjöner berättar att det fungerade bra att hyra av Norrkronan till en början. Men sedan hände något. Nu har fjärrvärmen stängts av och hyresvärden går inte att få tag på.

Foto: Evelina Eriksson

Malå2023-11-06 07:00

Henry Sjöner, 77, har bott i det röda huset på Storgatan i Malå i knappt två år. Från början hade han en annan hyresvärd, men i samband med att Christoph Svahns bolag Norrkronan köpte flera fastigheter i centrala Malå bytte även det här huset ägare.

Henry berättar att allt fungerade mycket bra till en början. Hyresvärden såg till att byta golv, måla och göra snyggt.

Men när det förra sommaren blev dags att börja med köket hände något.

– Då försvann han. Och nu går han inte att få tag på.

Nästa smäll kom i augusti i år. När Henry kom hem efter att ha legat på lasarettet upptäckte han att det varken fanns el eller fjärrvärme i huset.

– Jag begrep ingenting, säger han.

undefined
Henry tittar igenom handlingar kring hyreskontraktet med Norrkronan. Nu betalar han saker själv som hyresvärden egentligen ska stå för.

Efter att ha kontrollerat saken fick han veta att det hade stängts av eftersom fastighetsägaren inte betalat räkningarna.

Till att börja med valde Henry att flytta ut till sommarstugan, där det fanns ved att elda med. Men nu bor han åter på Storgatan, efter att ha skaffat ett eget elabonnemang och förmår hålla värmen tack vare några el-element som han köpt.

Frågan är dock hur länge det kommer att gå. När vintern och kylan kommer behöver fjärrvärmen vara igång, annars tror han att det blir för kallt för att bo i huset. Dessutom riskerar vattenledningarna att frysa sönder.

– Om det fryser har jag inget vatten. Det är jag mest rädd för, säger Henry.

undefined
Än så länge klarar Henry att bo kvar, med hjälp av ett egenhändigt tecknat elabonnemang och varma tofflor på fötterna. Frågan är dock hur länge...

Han berättar att han varit i kontakt med personal från Skellefteå Kraft som säger att det egentligen skulle vara enkelt att få igång värmen via kulverten från grannhuset. Ett hus som numera står tomt och som även det ägs av Norrkronan.

Men då måste de först få kontakt med fastighetsägaren, vilket hittills har visat sig vara omöjligt.

– De får inte göra intrång, konstaterar Henry.

För att få någon sorts reaktion från hyresvärden provade han nyligen att dra bort kostnaden för vatten, avlopp och värme på räkningen. En kostnad som ska ingå i hyran men som Henry numera betalar själv.

Vad hände då?

– Det hände ingenting. Jag trodde att jag skulle få ett brev i brevlådan om ”varför gör du det där?” Men nej.

Nu har han vänt sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp. Där har juristen Jan Nyström lämnat in en ansökan om åtgärdsföreläggande till Hyresnämnden.

Kravet är att fastighetsägaren, med hot om vite, ska slå på värmen i huset.

Hur vanligt är det att ni begär ett åtgärdsföreläggande?

– Det är ganska vanligt. Men att någon hamnar i en sådan här sits, det händer inte så ofta, säger Jan Nyström.

Hur ser du på Henrys situation?

– Den är för jävlig och det är tråkigt. Även om fastighetsägaren åläggs att göra det här med vite så är det inte säkert att han kommer till mötet eller följer Hyresnämndens utslag.

Han konstaterar att det i så fall finns två andra utvägar för Henry. Antingen flyttar han eller så använder han sig av självhjälpsrätten, vilket innebär att han håller inne hyresbetalningar och i stället låter pengarna gå till att hålla igång fastigheten.

Ett annat alternativ när hyresvärdar inte sköter sig är att försöka få fastigheten ställd under tvångsförvaltning. Men det är inte aktuellt i det här fallet, enligt Jan Nyström:

– Då krävs det att det är fler som bor där. Det stora problemet är att han är ensam hyresgäst.

undefined
Huset som Henry Sjöner bor i är en av flera fastigheter längs Storgatan i Malå som Norrkronan i Västerbotten AB köpte våren 2022. Nu står de flesta tomma, mörka och kalla.

Malås kommunalråd Lennart Gustavsson (V) säger att själv inte har varit i kontakt med Christoph Svahn på senare tid, men att han utgår ifrån att ansvariga tjänstepersoner har försökt nå honom.

– Det är ett problem om vi får tomma fastigheter i Malå och ännu värre om de ligger centralt. Vi vill visa upp ett trevligt och inbjudande samhälle, säger han och tillägger:

– Sedan är det rent allmänt ett problem att det är så svårt för kommunen att ingripa mot fastighetsägare som inte sköter sig. Kommunens möjligheter att ingripa är begränsade.

Norran har sökt Christoph Svahn och bland annat mejlat ett antal frågor till honom. I ett svar skriver han att det enda svar han har på frågorna är att han under hela 2023 har varit svårt sjuk och sjukskriven på heltid. 

På grund av det har han inte orkat eller kunnat ta tag i saker som han borde ha gjort och hade velat göra, skriver Christoph Svahn: 

”Det har drabbat mitt företagande, och tyvärr andra i förlängningen. Konsekvensen är att det kommer att bli fler konkurser inom kort. Det var aldrig min mening att någon skulle hamna i kläm, jag trodde att jag skulle kunna ordna allt men det har inte gått. Jag ber alla som på något sätt drabbats om ursäkt.”
 

Bakgrund

Norran har tidigare berättat om den Malåbördige affärsmannen Christoph Svahns planer på att investera i norra Sverige och Malå. Våren 2022 köpte hans bolag Norrkronan i Västerbotten tre fastigheter längs Storgatan i Malå, samtidigt som ett annat av hans bolag hyrde en kontorslokal av kommunen.

En upprustning av fastigheterna påbörjades också, men avbröts då de ukrainska arbetarna som anlitats för att göra jobbet kände sig lurade av arbetsgivaren. Anklagelserna gällde bland annat uteblivna löner och sociala avgifter, och ledde även till att några av arbetarna tog hjälp av en advokatbyrå för att stämma bolaget. 

Hyresavtalet med Malå kommun blev inte heller långlivat, då kommunen efter några månader slutade få betalt. Det resulterade i en hyresskuld hos inkassoföretaget Intrum på omkring 50 000 kronor.

Dessutom har Christoph Svahn och den dåvarande styrelsen i Norrkronan i Tierp AB stämts på mångmiljonbelopp efter en fastighetsaffär i Tobo i Uppland. En affär som har utvecklats till en härva av rättstvister och anklagelser och motanklagelser mellan säljaren Storsjön och köparen Norrkronan.

När Norran i maj pratade med Christoph Svahn sa han bland annat att målet för hans investeringar var att göra något bra för hembygden, men att hans bolag fick problem med likviditeten när konjunkturen och fastighetsmarknaden vek.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!