Väntans tider på Setras fabrik i Malå

Först uppsägningar, sedan corona och ovanpå det en utredning om att kraftigt utöka verksamheten. 2020 har varit ett sällynt händelserikt år för Setra i Malå. ”Vi är nöjda med att vara där vi är med tanke på allt som hänt”, säger platschefen Marlene Bergström.

Ricky Forslund och Marlene Bergström är några av de 73 anställda på Setra i Malå. Styrkan bantades i början av året, men målet är att expandera.

Ricky Forslund och Marlene Bergström är några av de 73 anställda på Setra i Malå. Styrkan bantades i början av året, men målet är att expandera.

Foto: Lennart Enkvist

Malå2020-10-23 07:00

I december i fjol kom beskedet att Setra minskar produktionen vid sågen i Malå. MBL-förhandlingarna avslutades i början av året och resulterade i att ett skift drogs in och att drygt 20 personer tvingades sluta.

Man känner med dem som drabbas men lyckligtvis är arbetsmarknaden i närområdet god, konstaterade platschefen Marlene Bergström då.

Vad varken hon eller någon annan visste då var vilka enorma konsekvenser det skulle få när coronaviruset kort därefter spreds över världen. En pandemi som vi fortfarande inte har sett slutet på eller vet hur den kommer att landa.

Självklart har också Setra i Malå påverkats. Men på något sätt hamnade företaget rätt i produktionen med de neddragningar som gjorts, samtidigt som efterfrågan har skiftat kraftigt mellan olika delar av världen.

– Det började med att hela Asien blev nedstängt, vilket är en jättestor marknad för oss. När sedan Europa började stänga ner öppnade Asien upp igen. Det har växlat väldigt mycket och vi har fått vara otroligt flexibla för att göra hoppen mellan olika marknader, säger Marlene Bergström.

En mer direkt effekt av pandemin har varit att såväl sjukfrånvaron som antalet vård av barn-dagar har ökat. En utmaning som skulle bli ännu mycket tuffare att hantera i ett läge där hela eller delar av skolan och barnomsorgen stängs ned:

– De flesta som jobbar här har familj och barn. Om de måste vara hemma påverkar det oss. Vi följer utvecklingen väldigt noga.

Men våren var inte bara corona. Då kom även beskedet att Setra tänker söka ett nytt verksamhetstillstånd för fabriken i Malå och att man i samband med det ska utreda en kraftig ökning av produktionen.

Enligt planerna ska det nya tillståndet göra det möjligt att fördubbla produktionen av trävaror, utöka den befintliga förädlingen och tillverka biobränsleprodukter.

Marlene Bergström berättar att arbetet pågår för fullt och att målet är att ha ett underlag klart i december som ska presenteras för koncernledningen och styrelsen. Därefter väntas ett beslut någon gång under första kvartalet nästa år.

– Då vill vi ha ett tydligt beslut om vad vår inriktning blir, säger hon.

Vad det beslutet kommer att innebära är för tidigt att säga, enligt Marlene Bergström. Men vad det än blir tycker hon att det känns bra att få göra en genomarbetad förstudie och ta fram en gemensam plan.

Klart är i alla fall att Setra i Malå siktar på en kraftig expansion och att det finns lokaler att växa i, tack vare köpet av Ikeas Industrys fabrik för några år sedan.

Den används idag bara som kontor plus att det finns en brikettanläggning där. I övrigt står lokalerna tomma.

– Vi har satt den på paus i väntan på utredningen, säger Marlene Bergström.

I övrigt konstaterar hon att det rullar på bra för det stora träföretaget i Malå. Framförallt kunde det ha varit betydligt värre med tanke på läget i omvärlden.

Produktionen följer de uppsatta målen och nu handlar mycket om att jobba med produktivitet, kvalitet och andra saker som går att påverka.

 – Det som ligger högst upp är säkerhetsfrågorna. Det är en gammal anläggning och då måste vi se till att följa vårt mantra att man ska komma hel hem. Vi får inte vara nonchalanta i situationer där vi ska tänka på säkerheten, säger Marlene Bergström.

Setra

Setra är ett av Sveriges största träindustriföretag med cirka 900 anställda. 

I koncernen ingår åtta sågverk, två förädlingsenheter – varav en finns i Storbritannien, huvudkontor och försäljningskontor i Sverige samt sju olika försäljningskontor utomlands.

I Setras anläggningar tillverkas sågade och förädlade trävaror samt bioprodukter av gran och furu från svenska skogar.

Källa: Setra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!