Tidigare har de som bor i Adak och Rökå med omnejd kunnat lämna sina röster på hemmaplan. Men så blir det inte i år.
Orsaken är att Valmyndighetens riktlinjer kring öppettider, bemanning och utbildning har skärpts. Det har lett till att det krävs fler röstmottagare, något som valnämnden i Malå inte har klarat av att få ihop.
Stor apparat
Ruth Hellsten berättar att det med förtidsröstningen och under valdagen totalt behövs 25 personer för att sköta hanteringen i Malå.
– Om vi även haft öppet i Adak och Rökå hade det krävts ytterligare tolv personer som går utbildningen. Det är inte så lätt att få ihop i lilla Malå. Vi har jobbat i flera månader med att kolla intresset, säger hon.
Ser du några risker med att vallokaler dras in?
– Med tanke på de utökade krav som ställs ser jag det mer som en risk att behålla dem ute i byarna, på grund av att det är svårt att få tag på folk. Det är viktigt att det blir kvalitativt laddat när det gäller personal, så att valet blir hundra procent säkert.
Om vi även haft öppet i Adak och Rökå hade det krävts ytterligare tolv personer som går utbildningen. Det är inte så lätt att få ihop i lilla Malå.
I och med att vallokalerna i Adak och Rökå försvinner måste byborna åka de omkring två milen till Malå för att rösta.
Andra sätt
Det har väckt en del kritik, något som Ruth Hellsten i och för sig kan förstå. Men samtidigt framhåller hon att numera går att förtidsrösta varje dag, även på helgerna:
– Som tidigare finns det också möjlighet att budrösta. Vi har även ambulerande röstmottagare som åker ut tisdagar och torsdagar vissa tider, det är en hjälp för dem som är sjuka eller funktionshindrade.