Uppsagda från Northvolt sökte lyckan i Malå

Det var knökfullt i lokalerna när den stora näringslivs- och arbetsmarknadsmässan intog Malåborg.
Bland besökarna märktes i år ett 60-tal arbetssökande med koppling till Northvolt som kommit med buss från Skellefteå på jakt efter jobb i Malå.
– Ett arbete skulle betyda mycket. Vi har investerat mycket i Sverige, säger Erandika Perera, som har bott i Sverige i nästan sex år, men som nu ser ut att tvingas lämna landet.

Erandika Perera och Havshani Kalaheuithana åkte från Skellefteå för att se vad som visades upp på mässan i Malå. De har rotat sig i Sverige och vill inget hellre än att stanna här. ”Det är mycket pressande”, säger Erandika.

Erandika Perera och Havshani Kalaheuithana åkte från Skellefteå för att se vad som visades upp på mässan i Malå. De har rotat sig i Sverige och vill inget hellre än att stanna här. ”Det är mycket pressande”, säger Erandika.

Foto: Lennart Enkvist

Malå2024-11-08 17:00

Nyheten i korthet

  • En arbetsmarknadsmässa i Malå lockade bland annat 60 arbetssökande från Northvolt, som kom med buss från Skellefteå.
  • Två av de arbetssökande, Erandika Perera och Havshani Kalaheuithana, båda från Sri Lanka, uttryckte sin frustration över att behöva lämna Sverige om de inte hittar jobb snart.
  • Mässan, som är en del av temaveckan "Här finns jobben och möjligheterna", inkluderade också utmärkelser till framstående företag och entreprenörer.

Fredagens mässa har länge varit huvudnumret i temaveckan ”Här finns jobben och möjligheterna” i Malå, och så var det även i år.

Den här gången fanns ett 20-tal utställare på plats – arbetsgivare, företag och organisationer, men även elever från Nilaskolan som ställde ut och prisades för sina arbeten inom entreprenörskap i skolan.

undefined
Nilaskolans elever har varit djupt engagerade under temaveckan. Bland annat har årskurs två visat hur Tjamstanbackarna kan utvecklas.

I år märktes även Northvoltkrisen på mässan. Bland besökarna fanns ett 60-tal arbetssökande med koppling till Northvolt som träffade arbetsgivare och ansvariga på kommunen.

För dem som ville stod även ett studiebesök hos Malåföretaget Impulseradar på programmet.

Några som tog chansen att åka till Malå var Erandika Perera och Havshani Kalaheuithana. De kommer båda från Sri Lanka och har bott i Sverige i nästan sex respektive två år.

För Erandikas del är det hennes man som har jobbat på Northvolt, själv har hon en masterexamen i affärsadministration men jobbar just nu inom restaurangbranschen.

Havshani har jobbat ett år på Northvolt och har erfarenheter från både HR och kvalitetssäkring.

– Helst vill jag arbeta inom industri eller tillverkning. Men i den situation jag befinner mig i nu spelar det ingen roll, bara jag får ett jobb så att jag får stanna i Sverige.

Båda berättar att de har barn och att de har gjort allt de kunnat för att försöka anpassa sig till den svenska kulturen. Nu måste de på mycket kort tid hitta ett jobb som uppfyller alla krav.

Annars måste de lämna landet.

– Det är mycket pressande, säger Erandika.

Även om de talar lugnt och sansat går deras frustration nästan att ta på. 

De jobbar och betalar skatt i Sverige, liksom många av kollegorna är de välutbildade och gör nytta för landet, de vill inte skada utan tvärtom anamma den svenska kulturen. 

Ändå verkar de mest ses som ett problem.

– Jag vet inte varför, säger Havshani, och får medhåll av Erandika:

– Jag önskar att regeringen och Migrationsverket kunde ingripa, säger hon.

undefined
Wilhelm Holmqvist och Christoffer Lundgren visade upp Impulseradar på näringslivs- och arbetsmarknadsmässan i Malå. De hade även med sig lite aktiviteter för barnen.

Impulseradar bjöd inte bara in till studiebesök. De hade även en monter på mässan, där företaget presenterade sig och hade aktiviteter för barnen.

– Det är ett sätt att visa upp sig, säger Wilhelm Holmqvist.

Han berättar att företagets behov att rekrytera varierar över tid, men att de allt som oftast söker folk. Och för att få jobb på Impulseradar finns heller inget språkkrav.

undefined
Josefine Fjordell och Christin Svahn visade upp Setra. I år fanns även flera nya företag på plats, till exempel Bennys Gräv, MT Trafik, Nila Fritid och Sweco.

Ett annat företag som visade upp sig var Setra. De har just nu inget större rekryteringsbehov, men några tjänster behöver i alla fall tillsättas.

– Vi söker underhållschef och elektriker, berättar Josefine Fjordell.

undefined
Jörgen Norén, Henrik Sjölund, Tim Grabe, Örjan Bergström och Leif Bergström fick ta emot Malå kommuns företagsutmärkelser av kommunalrådet Lennart Gustavsson.

Malå kommuns företagsutmärkelser delades också ut:

• Henrik Sjölund, HS Allservice – Årets unga entreprenör.

• Tim Grabe, Tims frisörsalong och café Grundträsk – Årets nybyggare.

• Jörgen Norén, Albertina gård – Årets landlyftare.

• Örjan och Leif Bergström, Bergströms måleri AB – Årets utmärkelse för ett framgångsrikt och uthålligt entreprenörskap.

undefined
Rebecka Lindahl och Jenny Holmgren, Region Västerbotten/Malå hälsocentral var några som mötte besökarna. ”Vi är ständigt på jakt”, säger Rebecka.

På scenen blev det även intervjuer, presentationer och en föreläsning med Lotta Karlsson, Kind Exploring, som av Bokio utsetts till Sveriges bästa företagare 2024.

Temaveckan pågick från måndagen med föreläsningar och evenemang varje dag. Veckan avslutades med Malågalan på Hotell Tjamstan på lördagskvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!