Lokalvård, beachvolleyskola, brödbak och försäljning. Det var några av affärsidéerna hos de tio tjejerna och den ende killen som valde att hoppa på erbjudandet.
Najia Amiri hyrde in sig hos två salonger och provade på hur det är att vara frisör. Från början kändes det spännande – skulle hon få några kunder? Men sedan gick det bra.
– Jag kan tänka mig att jobba som frisör, säger hon.
Lärdomar
De unga entreprenörerna har fått lära sig en hel del på vägen. Förutom marknadsföring, kommunikation och ekonomi så har det även gett rent handgripliga erfarenheter.
– Jag kunde inte baka förrän vi började i bagarstugan i Rentjärn, berättar Christine Sandström, som bakade bröd och sålde fika tillsammans med två kompisar.
Tanken är att fler unga ska kunna se en framtid som egenföretagare, att inspirera dem och visa att det är möjligt.
Somliga har kommit fram till att ett eget företag inte är något för dem, medan andra mycket väl kan tänka sig det i framtiden.
Bokslut
– Jag kan tänka mig att vara företagare men inom något annat än biltvätt, säger Elina Nyström.
Häromdagen var det bokslut och utvärdering på kommunhuset. Då var även mentorn och Coop-chefen Adam Lundström på plats för att ge tips och råd, liksom Anna-Karin Horney från kommunens utvecklingsavdelning.
Adam berättade också om det nätverk för unga företagare som har bildats i Malå.
Projektpengar
Annars är det Anna-Sara Rannerud som har hållit i satsningen på sommarentreprenörer i Malå. Hon har vuxit upp i en renskötarfamilj och har kommit in i företagandet den vägen och har sedan i våras en projektanställning som ung och företagsam utvecklare på Malå kommun.
Anställningen är på 50 procent, sträcker sig över ett år och finansieras med pengar från Tillväxtverket.
– Tanken är att fler unga ska kunna se en framtid som egenföretagare, att inspirera dem och visa att det är möjligt. Målet är också att få in mer entreprenörskap i skolan, det ska bli mer naturligt, säger Anna-Sara.