För Jörgen Stenbergs del började det med att han upptäckte att det rann ur ögonen på några renar. Dagen efter var ett 20-tal djur drabbade, nu även med skador på ögonen, vilket Sameradion och Sveriges Radio var först att rapportera om.
Han kontaktade veterinär, påbörjade en behandling och försökte skilja de sjuka djuren från de friska för att förhindra spridning.
– Då såg jag att väldigt många var drabbade. En del hade redan blivit blinda. Ögat går sönder, det är ett stort lidande för djuren.
Totalt drabbades ett 70-tal av hans renar. 21 slaktades direkt och idag, torsdag, skickas ännu fler till slakt.
Jörgen Stenberg har själv aldrig varit med om något liknande. Däremot känner han till att andra renskötare råkat ut för liknande utbrott, både i Malå sameby och i grannbyarna.
Enligt veterinärer rör dig sig om aggressiva ögonsjukdomar som finns i flera olika varianter. En orsak tros vara stress, vilket i sin tur bland annat kan bero på dåligt bete och milda vintrar med ständiga växlingar mellan minus- och plusgrader.
Det är något som samhället måste ta med i beräkningarna kring klimatförändringarnas kostnader, menar Jörgen Stenberg:
– Arktiska djur är sämre rustade och det kan inte vara de enskilda renskötarnas sak att hantera frågan. Likaväl som bönder får ersättning när skörden torkar bort borde vi finnas med i den ekvationen.